Peräkärrysauna rakentuu talkoovoimin: Äijähommaa seurakunnassa

Sauna ja Jukka Holopainen
Siinä se on, vähän viimeistelyjä ja sauna on käyttövalmis. Vieressä talkooporukkaa isännöinyt Jukka Holopainen Kuva Teija Loponen

Äijät ja rovasti, eli viidenkympin ylittäneet miehet ja samaan ikäkastiin kuuluva Malmin seurakunnan rovasti Jukka Holopainen ovat syksyn aikana kokoontuneet Tattarisuolla peräkärrysaunaa rakennellen. Käsillä tekeminen on kuin luomistyötä ja siinä sivussa tulee juteltua syvällisiäkin.

Haastattelu oli tarkoitus tehdä tekijämiehistä, äijistä itsestään, eikä rakentamisesta heidän kahvinkeittäjä-makkaranpaistajansa suulla, mutta korona määräsi joulukuun alussa toisin. Koronan vuoksi saunaa ei myöskään päästä käyttämään joulusaunana Viikin torilla tai muuallakaan, vaan se viedään Malmin hautausmaan varikolle odottamaan koronarajoitusten jälkeisiä aikoja.

-L-mallisille lauteille tulee mahtumaan yhtä aikaa noin kahdeksan henkilöä. 300 kiloa kiviä ladataan tuohon ikkunan viereen tulevaan kiukaaseen, nyt se odottaa vielä ulkona. Katossa on reikä, tarkoituksella. Siihen tuleva piippu odottaa sekin asentamistaan. Sisäkatto on sormipaneelista, se on taas muotia, tietää rovasti kertoa duunareiden puolesta.

Koko äijähomma lähti liikkeelle reilu vuosi sitten. Viikin kirkolla pidetyssä ”miesten keskusteluillassa” toivottiin jotain mielekästä miehevää tekemistä. Viime joulun alla Viikin torilla toteutettu joulusauna oli todellinen menestys. Näistä syntyi idea antaa miehille mielekästä tekemistä, rakentaa seurakunnalle oma siirreltävä sauna.

-Kirkkoherra Heikki Arikka piti ideaa hyvänä ja myönsi meille määrärahaa rakentamiseen. Peräkärry eli alusta tehtiin tilaustyönä ja sille kertyi hintaa useampi tonni. Sen sijaan työvoima eli eri alojen ammattilaisäijät työskentelevät kahvi- ja makkarapalkalla, rakentaminen on saatu veloituksetta toteuttaa Puutavara Äikkään katoksessa ja Aarno Äikäs on antanut sähkötkin meille kaupan päälle, kiittelee Holopainen.

Mukana on kaikkiaan noin 15 äijän porukka, joukossa on rakennusalan ammattilaista, insinööriä, sähkömiestä, maalaria ja monta jokapaikanhöylää. Katsastusmieskin kävi jo silmäilemässä, ettei tyyppikatsastuksessa pitäisi tulla ongelmia esiin. Osa äijistä kuuluu seurakuntaan, joku on eronnut kirkosta, kenenkään taustoja ei sen kummemmin kysellä.

-Eikä kysellä muutakaan, mutta tässä porukassa on kasvanut sellainen me-henki, että jos joku puuttuu paikalta, se huomataan ja töitä tehdessä jutut siirtyvät varsin vakavaankin elämänpohdintaan. Kukin puhuu mitä haluaa, kunhan ei rumia. Uusia ystävyyksiäkin on syntynyt.

Koronan vuoksi projekti pääsi lähtemään käyntiin vasta syksyllä.

-Mukaan kyseltiin miehiä sieltä täältä, netissä tai lehdessä ei mainostettu, kun mukaan ei voitu isoa porukkaa nyt ottaa. Porukka koostuu vähän vanhemmista äijistä.

Ja taas korona astui peliin niin, että valmistuminen venyy, kun miehet voivat vain yksitellen tai pareittain käydä viimeistelemässä vaunua. Vuoden vaihteessa sen pitää olla poissa Äikkään kattojen alta, kertoilee rovasti.

Kooltaan 3,5 x 2,20 -metrinen peräkärry painaa parituhatta kiloa, sen siirtämiseen tarvitaan tavallista henkilöautoa järeämpi veturi.

-Siihenkin hommaan on pari äijää jo lupautunut.

Peräkärrysaunaa on tarkoitus viedä paikkoihin, jossa se voi ilahduttaa ja virkistää ihmisiä.

-Pihlajamäen Ostarin Onnin kävijöille olisi tarkoitus pitää saunailta, sitä voidaan käyttää myös leireillä, kirkkojen pihoilla erilaisissa tapahtumissa ja vetää Nuuksioon tai muualle veden äärelle, peseytymistilojahan siinä ei itsessään ole, Holopainen mainitsee.

-Iloa tuotti sen rakentaminen ja iloa se tuottaa käyttäjilleen, siitä tässä on kyse, tiivistää rovasti Holopainen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHyvää mieltä
Seuraava artikkeliPukinmäessäkin halutaan siirtää nopea pyöräbaana Kehä I:lle