Yksinhuoltajaäidin joulu pelastui Malmi-ryhmässä

Malmintori
Perheenäidin karu kokemus kauppakeskuksessa sai malmilaiset auttamaan. Äiti on jokaiselle perheen auttajalle kiitollinen. Kuva Teija Loponen

Yksinhuoltajaäiti kertoi viime viikolla sosiaalisessa mediassa nöyryytyksen hetkistään, kun hän yritti ostaa kaupassa vauvanvaippoja lahjakorteilla. Tilanne ajautui lopulta pisteeseen, että äiti pakeni häpeissään lapsensa kanssa kaupasta.

Niukalla budjetilla elävä 35-vuotias malmilaisäiti oli saanut Mannerheimin Lastensuojeluliiton kaksi lahjakorttia, joilla hän aikoi hankkia Malmin Prismasta ruokaa, jouluherkkuja, nuorimmalle tytölle 2-vuotissyntymäpäivälahjan sekä vaippoja.

– Kassalla minulle kerrottiin, etten saakaan vaippoja, vaikka niillekin olisi ollut tosi tarve, äiti kirjoittaa Facebookin Malmi-ryhmässä.

Kassa oli tiukasti sitä mieltä, että on vastoin ohjeita käyttää lahjakortti vauvanvaippoihin. Äiti yritti todentaa, että kassa erehtyy, ja kassa pyysi infosta apua.

Äiti oletti, että pian tilanne selviää. Minuutit kuluivat, mutta ketään ei tullut ja nuorimmaisen  tyttären parku yltyi. Häpeä valtasi ahdistuneen äidin, ja hän pelkäsi saavansa paniikkihäiriökohtauksen. Niin hän päätti poistua, ja jättää muutkin ostokset ostamatta. Siinä hötäkässä hävisivät vielä 50-euron arvoiset lahjakortit.

– Nyt on sitten meidän perheen joulu sekä tyttären 2-vuotissynttärit kutakuinkin viittä vaille pilalla. Muutenkin on vaikea hakea apua, ja tämän päiväinen kruunasi kaiken, kuvasi äiti tuntojaan.

Kirjoitusta seurasi Malmi-ryhmässä vilkas keskustelu. Osalla oli myös huonoja kokemuksia kaupoissa lahjakortilla ja maksusitoumuksella ostamisesta. Joillakin kassoilla ei ole taitoa käsitellä sitoumuksia eikä hienotunteisuutta.

Moni keskustelija lupasi tarjota apua yh-äidille ja muille vähävaraisille, joilla oli sairauden tai muun takia rahat tiukilla. Naapuri-Lidlistä löytyi tilannetajua ja toivotettiin äiti tervetulleeksi, sadan euron lahjakortti odottaa ja vaippojakin saa. Sitten myös Prisman johtaja esitti syvimmät anteeksipyyntönsä kassan virheellisestä tulkinnasta ja lupasi korvata virheen äidille.

Kotona kolmen lapsen malmilaisäiti seurasi, miten netti täyttyi kommenteista.

– Olin ihan pyörällä päästäni. En osannut odottaa niin paljoa keskustelua.

Lopulta hän rauhoitti puhelimensa jatkuvan piippailun ja poisti keskustelusta kommentointimahdollisuuden.

Jo kauppareissusta kertominen oli ollut hänelle korkea kynnys.

– Ystäväni kannusti kirjoittamaan. Menin kassatilanteessa ihan sekaisin, sillä kärsin vaikeasta masennuksesta, paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

Vielä yli viikko sitten perheen joulu ei näyttänyt järin valoisalta, sillä rahat ovat tiukilla.

– Haaveilen, että paranisin, jotta pystyisin palaamaan laitoshuoltajan hommiin, äiti huokaa.

Ikävä välikohtaus kääntyi lopulta parhain päin.

– Ihmiset laittoivat viestiä ja tarjosivat apua Lidliä myöten. Prisman johtajakin tarjosi lahjakortin. Sain ostaa ruokaa ja lapsille joululahjat. Kun kävin Prismassa ystäväni kanssa, osui meille tosi ystävällinen kassa. Kaikki sujui aivan eri lailla.

Nyt on jääkaappi ja pakastin täynnä. Neljän hengen jouluun on tullut valoa.

– Sellaista ei ole ollutkaan, että voisin tehdä meille jotain parempaa, vaan nyt on naudan entrecôteakin. Malmilaiset ovat aivan ihanaa porukkaa. Heille haluan sanoa, että tuhannet kiitokset kaikesta avusta. Ei edes sanat riitä kertomaan. 11-vuotias tyttäreni sanoi, että äiti, meillä ei ole ikinä ollut näin ihanaa joulua.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliHoitopaikkoja tarvitaan lisää Pihlajamäkeen, Suutarilaan, Puistolaan ja Pukinmäkeen
Seuraava artikkeliPostipalvelut myös Savelaan: Timo Hölttä uudistaa lähikauppojensa palveluita