Pimeän aikaan

Viime viikonvaihteena käännettiin jälleen kerran kellojen viisareita taaksepäin. Moni toivoi, että se olisi ollut jo viimeinen kerta, kun aikaa vaihdellaan, vaan ei. Tilanne näytti vielä viime vuonna lupaavalta. Kansalaisaloitteesta noussut Suomen aloite kesäajasta luopumisesta sai EU:n parlamentin äänestyksessä 410 puoltoääntä 192 vastaan. Äänestyksen jälkeen päätösvalta siirtyi EU:n neuvostolle, mutta on pysähtynyt asiantuntija­työryhmään. Jäsenmaiden kannan muodostus on vielä kesken, mutta kesäajasta oli tarkoitus luopua ensi vuonna. Nyt siirtelystä luovutaan aikaisintaan vuonna 2023.

Parhaillaan on alkamassa vuoden pimein ajanjakso. Aurinko laskee jo nyt puoli viiden aikoihin, päivänvaloa on tarjolla vain noin yhdeksän tuntia. Heijastimet ovat nyt enemmän kuin tarpeeseen ja heijastin on edelleen se halvin henkivakuutus jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Lasten vaatteisiin heijastin kuuluu kiinteänä, mutta hyvä sellainen ommeltu heijastinnauha tai heijastava nappi olisi isompienkin koululaisten ja aikuisten vaatteissa. Vaikka heijastimia usein jaetaan ilmaiseksikin, ei niitä läheskään kaikkien pimeässä kulkevien vaatteissa tai repuissa näy. Se, että liikkuja itse näkee kulkea, ei tarkoita sitä, että muiden olisi heitä helppo hämärässä huomata.

Ensi lauantaina vietetään sekä pyhäinpäivää, että halloweenia. Halloweenia ei suomalaisessa almanakassa ole, mutta sitä jo varsin totutusti vietetään lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Tänä vuonna halloween siis osuu lauantaille. Meillä ja yleisesti Euroopassa tutumpi on pyhäinpäivä eli kristillisten pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Suomessa pyhäinpäivän ajankohta on liukuva, ja tänä vuonna se osuu samalle päivälle kuin halloween. Pyhäinpäivänä hautausmailla käy perinteisesti paljon väkeä. Tänä vuonna kävijämäärä Malmin hautausmaalla saattaa kasvaa entisestään seurakunnan siellä järjestämän perhetapahtuman ansiosta. Lapsille suunnatun ohjelman lisäksi aikuisille on tarjolla musiikkia ja keskusteluseuraa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliJaettuja kokemuksia ja livemusiikin hurmaa Malmitalossa
Seuraava artikkeliPihlajamäessä nousujuhlat!