Vuoden pimein aika

teija loponen

Illat ovat nyt  todella pimeitä. Sunnuntaina vietettiin Liikenneturvan valtakunnallista heijastinpäivää viestiksi siitä, että viimeistään nyt on aika kiinnittää heijastin tai useampikin auttamaan näkyvyyttä pimeässä. Auton ratista heijastinta käyttävän erottaa jopa seitsemän kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan. Hyviä paikkoja heijastimille ovat hihansuu ja lahje sekä polven korkeus, jolloin heijastin osuu parhaiten auton valoihin. Heijastimen pitäisi näkyä joka puolelle, edestä ja takaa sekä sivusta tuleville autoille. Heijastin, tai heijastinliivi, on vähintään yhtä tärkeä pyöräilijöille. Lisäksi pyörien valojen toimivuus on syytä tarkistaa ja valo muistaa myös sytyttää illan tullen. Vaikka itse näkisi ajaa, se ei tarkoita, että tulee nähdyksi.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut vuosittain noin 32 ja loukkaantunut 430 jalankulkijaa vuodessa. Uhreista joka viides menehtyi suojatiellä, samoin jalankulkijoiden loukkaantumisista yli puolet tapahtui suojatiellä. Surullista kyllä, joka kolmas loukkaantunut jalankulkija oli lapsi tai nuori.

Vuosina 2013-2015 Onnettomuustietoinstituutti tutki 29 pimeällä tai hämärällä tapahtunutta kuolemantapausta. Heijastinta käyttämällä kolmannes heistä olisi voinut pelastua kuolemalta. Vuoden pimeimpään aikaan, loka-tammikuussa, sattui lähes puolet jalankulkijoiden henkilövahingoista. Erityisesti suojateillä tapahtuneet henkilövahingot keskittyivät näille kuukausille, yli puolet jalankulkijoiden vammautumisista suojateillä sattui pimeän aikaan.

Vanha hokema; heijastin on halpa henkivakuutus, pitää edelleen paikkansa. Autoilijana eron huomaa hyvin. On onni, että lasten ulkovaatteissa lähes poikkeuksetta on kiinteät heijastimet. Näin ne eivät pääse unohtumaan tai hukkumaan. Usein pimeässä huomaa hyvin pienen lapsen ja ihmettelee kulkeeko tämä yksin. Vasta lähempänä erottaa vieressä ilman heijastinta kulkevan aikuisen. Usein tämä kulkee vielä varsin tummissa vaatteissa. Autoilijoilla on liikenteessä suuri vastuu. Aamulla on syytä kuivata kosteuden huurustamat ikkunat nähdäkseen kunnolla ulos. Se on heijastimien tavoin tärkeää liikenneturvallisuuden lisäämiseksi.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliRasteilla Pukinmäki tuli paljon tutummaksi
Seuraava artikkeliFestareilla mentiin Malmin tulevaisuuteen