Pääsiäinen Malmin seurakunnassa

Pastori Anni Punkka, nuorisotyöntekijä Asko Lintumäki sekä ohjaaja Ville Talola työstivät kiirastorstain videokirkkoa. Musiikista vastaa lähetyksessä Mirkka Paajanen. Kuva Samuli Suonpää

Kirkkovuoden tärkeintä juhlaa, pääsiäistä, vietetään tänä vuonna poikkeusoloissa. Pääsiäisen ohjelma meni viime hetkellä uusiksi, kun koronavirusepidemia sulki kirkot ja tapahtumat piti kaikki peruuttaa. Seurakunta ei kuitenkaan ole kiinni, vaan pääsiäistä vietetään nyt etäolosuhteissa.

Malmin seurakunta on toteuttanut viime vuosien aikana useita Älä pelkää -teemaisia tempauksia. Ed Sheeranin keikan yhteydessä tatuoitiin konserttivieraita siirtokuvin. Viime joulun tapahtumat, mm. jouluateriat ja Viikin joulusauna torilla suunniteltiin yhdessä kaupunkilaisten kanssa niin, ettei kenenkään tarvitsisi jäädä yksin.

Tänä pääsiäisenä seurakunta muistuttaa tutusta viestistä, joka toistuu Raamatussa yli 350 kertaa: Älä pelkää. Yli 32 000 kotiin on viime viikonloppuna jaettu pääsiäisohjelma, josta löytää seurakunnan työntekijöiden yhteystiedot. Älä jää yksin, vaan tartu herkästi luuriin, myös pääsiäispyhinä: Kaikki työntekijät ovat tavattavissa puhelimitse myös silloin.

-Elämme nyt epävarmaa ja poikkeuksellista aikaa, joka syystäkin pelottaa monia. Viestimme sen keskellä on, että älä pelkää ottaa meihin yhteyttä.  Haluamme auttaa kaupunkilaisia poikkeusajan läpi, kirkkoherra Heikki Arikka sanoo.

Älä pelkää –viesti liittyy myös pääsiäiseen, joka on suuri kertomus epätoivosta ja toivon syntymisestä, kuolemasta ja odottamattomasta käänteestä, kuoleman voittamisesta ja ylösnousemuksesta.

-Jumala ei hylkää vastoinkäymisen keskellä. Hän on meidän kanssamme hädän ja kärsimyksen keskellä ja siksi Älä pelkää -viesti on ajankohtainen erityisesti myös tänä keväänä, Arikka toteaa.  

Kirkko on ottanut poikkeusolojen vuoksi pikavauhtia digiloikkia. Kun jumalanpalveluksia ei voida kokoontumiskiellon vuoksi järjestää, Malmin seurakunta polkaisi pystyyn jokaviikkoisen videotuotannon kaikille avoimien kirkonmenojen sijaan.

Malmin seurakunnan nettisivuilla sekä Facebookissa voi katsoa joka sunnuntaina noin 20-30 minuutin pituisen sanajumalanpalveluksen klo 10 ja toki tallenteena sen jälkeenkin. Videotuotanto tehdään ammattilaisvoimin, ja Malmin seurakunnan videokirkko onkin ollut Helsingin alueen nettijumalanpalveluksista katsotuimpia.

Pääsiäisenä videokirkkoja lähetetään tiuhempaan tahtiin: kiirastorstaina klo 18, pitkäperjantaina klo 15 sekä 1. ja 2. pääsiäispäivänä klo 10.  Lisäksi Malmin seurakunnan Facebookiin on tulossa paljon pääsiäisaiheista sisältöä. Tiistaina vietetään Facebookissa dosentti ja pastori Esko M. Laineen johdolla hiljaisuuden iltaa. Silloin hän luennoi siitä, mitä historiankirjat tietävät menneisyyden pandemioista. Politiikan veteraani, pastori Timo Laanisen ahtisaarna julkaistaan sen sijaan keskiviikkona.

Anna Patronen Malmin seurakunta

Edellinen artikkeliKantojen kopautuksella paikkansa Malmilla lunastanut Jukka Holopainen sai rovastin arvonimen
Seuraava artikkeliErilaista elämää