Erityisiä päiviä

Koillis-Helsingissä sai viime lauantaina, karkauspäivänä, viisitoista paria toisensa Viikin kirkossa ja muutamat myös Malmilla. Papeilta riitti kannustavia sanoja kaikille hääpareille, kanttorit soittivat urakalla toivottuja häämarsseja ja liikutuksen kyyneleet kostuttivat iltapäivän ja illan aikana ison nipun nenäliinoja. Hääparit poistuivat tunnelmallisesta kirkosta onnellisina, sillä helposti hoituneet häät eivät stressitasoja olleet päässeet nostamaan.  Osa oli pyytänyt läheisiään paikalle, osalle onnea toi se, että paikalla olivat vain pakolliset todistajat papin lisäksi.

Tulevana sunnuntaina vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää, jolloin on naisten vuoro olla keskiössä. Naistenpäivää on vietetty vuodesta 1975 lähtien ja sen tavoitteena on tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistäminen. Työsarkaa riittää, sillä maailmassa kuolee yhä lähes 47 000 naista vaarallisen abortin seurauksena vuosittain. Yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään. Lisäksi naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät, maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.

Erityinen on myös taksvärkkipäivä, jolloin monet koululaiset käyvät yrityksissä tekemässä lyhyen työpäivän. Päivästä saatu korvaus menee tänä vuonna Nepalissa asuvien nuorten hyvinvoinnin, osallisuuden ja oppilaskuntien toiminnan tukemiseen. Nuorten on joskus vaikea hahmottaa, että kaikkialla maailmassa kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta päästä kouluun, eikä saada opetusmateriaalia ilmaiseksi kouluruoasta puhumattakaan. Taksvärkkipäivään liittyvät opetusmateriaalit ja videot laajentavat kuvaa nuorten elämästä Euroopan ulkopuolella, maissa, joissa moni lapsi tekeekin koulunkäynnin sijaan töitä auttaakseen perhettään. Välillä on hyvä avata silmät näkemään muiden saman ikäisten arkea.

Päätoimittaja Teija Loponen