Mukavaa Naistenpäivää

teija loponen

Naistenpäivää vietetään huomenna torstaina. Tänä Naistenpäivänä tuodaan aiemmista vuosista poiketen naistenpäivää tavallista enemmän esille niin Suomessa kuin maailmallakin ilmenneen naisiin kohdistuneen väkivallan ja seksuaalisen häirinnän vuoksi. Amnesty International haluaa, että vuonna 2030 yksikään nainen ei kuole parisuhdeväkivallan seurauksena, eikä yksikään nainen enää joutuisi vainon kohteeksi. Tavoitteena on myös, että vuonna 2030 seksuaalinen häirintä on historiaa. Näihin teemoihin paneutuva Amnestyn sekä Ensi- ja turvakotien liiton Naistenviikko-kampanja alkoi maanantaina. Tavoitteet ovat kunnianhimoiset, mutta niiden ei pitäisi olla mahdottomia.

Huomenna STTK järjestää aamupäivällä naistenpäivän Seksuaalinen häirintä työelämässä –paneelikeskustelun. Tilaisuudessa ovat mukana niin oikeusministeri Antti Häkkänen, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara kuin seksuaalisesta häirinnästä Me Too –kampanjan tiimoilta puhunut näyttelijä, professori Elina Knihtilä. Muutamilla aloilla seksuaalista häirintää on ilmennyt paljon, eikä siihen ole kiinnitetty tarvittavaa huomiota. Myös koulu- ja harrastusrintamilta tulee tietoja lasten ja nuorten sopimattomasta kohtelusta. Koillisessa hyväksikäyttötapauksia ei esille ole noussut, ja toivon mukaan täällä ei tuollaista käytöstä kukaan lapsi tai nuori ole joutunut kohtaamaan. Jos on, se on syytä tuoda julki, saada loppumaan ja tekijät vastuuseen.

Lapset ja nuoret pitävät heitä harrastuksissa ohjaavia itseään vanhempia esikuvinaan. Jos nämä esikuvat käyttäytyvät väärin, vääristyy lapsenkin käsitys siitä, mikä on oikein, mikä väärin. Täällä erilaisia harrastusmahdollisuuksia riittää joka kaupunginosassa. On upeaa, että lasten ei tarvitse lähteä kauas kotoa harrastamaan. Vielä upeampaa on, jos kaikki nämä harrastustoiminnoissa mukana olevat lapset saavat harrastaa iloisin ja turvallisin mielin. Urheiluseurojen ja muiden ohjaajien vastuu on suuri.  Lasten kaikinpuolisen turvallisuuden on oltava toiminnassa tärkeintä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliAsteritien kaavamuutos saattaa mennä oikeuteen
Seuraava artikkeliAlppikylässä noussut kansanliike laitosta vastaan – Tattarisuon kupeeseen pohditaan suurta biolämpölaitosta