Helmikuun erikoisuuksia

Kuluva helmikuu on monilla tavoin erikoisluonteinen. Päiviä on yksi enemmän kuin yleensä. Lisäksi helmikuulle on osunut jo kaksi numeroiltaan jännää päivämäärää, 2.2.2020 ja 20.2.2020, joina on vietetty tavallista enemmän häitä. 2.2. vihittiin pelkästään Helsingin maistraatissa 42 paria ja 20.2. 161 paria. Seuraava suosittu hääpäivä osuu tulevalle lauantaille 29.2. Tuo helmikuun ”ylimääräinen” päivä, karkauspäivä 29.2. osuu kohdalle vain joka neljäs vuosi. Siksi se on haluttu hääpäivä. Silloin myös Viikin kirkossa vihitään ainakin 15 paria avioliittoon. Jokainen pari saa oman puolituntisen, vihkimiset suorittaa kolme eri pastoria. Ammoisina aikoina karkauspäivänä oli naisillakin oikeus kosia. Ellei kosittu suostunut, joutui hän ostamaan hamekankaan.

Tänä vuonna helmikuun erikoisuuksiin kuului myös lumettomuus laskiaisena. Koska lunta ei ole ollut, oli Viikin laskiaissunnuntain tapahtuma lumisine pulkkamäkineen niin merkittävä tapaus, että se pääsi jopa Kymmenen uutisten kevennykseen ja monien muidenkin uutiskanavien aiheeksi. Uutiskevennyksiä ei Koillisesta juuri ole aiemmin tehty. Viikin laskiaisriehaa sen sijaan on vietetty jo vuosikausia, mutta tänä talvena se ylitti suosionsa paikalle kärrätyn lumen ansiosta. Upea asia, että lapsiperheille tärkeän tapahtuman onnistumisesta nähtiin niin suurta vaivaa.

Ennen karkauspäivää ehditään vielä viettämään Kalevalan päivää, jolloin myös juhlitaan suomalaista kulttuuria. Meillä Koillisessa kulttuuritarjonta on vahvasti läsnä. Täällä on oma kulttuurin kehto Malmitalo ja esittävää taidetta on tarjolla myös Teatteri Tuikkeessa ja kahden harrastajateatterin toimesta, Malmilla sekä Tapanilassa. Pukinmäen taidekoulut ja alueemme musiikkiopistot sekä kuvataidekoulut innostavat jatkuvasti uusia kulttuurinharrastajia, joista osa päätyy ammattilaisiksi asti. Kulttuuritarjonnastamme kannattaa olla ylpeä ja nauttia sen antimista, ihan paikallisestikin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTakalantie muuttuu melutyömaaksi
Seuraava artikkeliMalmin tornista 34