Aarresaarella juonitellaan ja taistellaan

Mitä luuranko sitä tutkiville kertookaan? Kuva Timo Vilokkinen

Miekkojen kalistelua ja pyssyjen pauketta. Viekkautta ja viisautta, sekä laskutaidon tärkeyttä. Kuinka moni voikaan saada 50 prosenttia saaliista?

Tapanilan Työväen Näyttämön kevään esitys Aarresaari tarjoaa monenlaista mielenkiintoista antia. Nuoremmille katsojille Robert Louis Stevensonin Aarresaari –tarina on tuttua, vähän pelottavaakin seikkailua, jossa silmälappuiset merirosvot eivät tunne sääliä ja rastilla karttaan merkittyä aarretta etsitään lapioilla kaivaen. Ja toki mukana on yksijalkainen merirosvo.

Aikuisille katsojille näytelmä aukeaa avarampana. Nuoren pojan sinisilmäisyys, aikuisten ahneus ja kataluus, viinan kirot viinapiruineen sekä naisten aiheuttamat houkutukset värittyvät osin satiirinkin keinoin monissa kohtauksissa. Rahan vuoksi ollaan valmiita monenlaiseen. Elämäntavoista ja julkisivusta halutaan pitää kiinni keinolla millä hyvänsä, eikä ystävällisyys ole aina sitä miltä se vaikuttaa.

Kunnon näytelmä pitää sisällään yllätyksellisiä juonenkäänteitä, niin nytkin. Lisäksi näytelmän ohjaaja ja dramatisoija Ari Wahlsten on tuttuun tapaansa lisännyt mukaan hauskoja yksityiskohtia rahan arvon määritelmistä aina lopun Caymansaariin asti.

Nuori pääosan esittäjä Olavi Anttila selvittää roolinsa hienosti ja uskottavasti, vaikka puheosuutta onkin ollut rutkasti opeteltavana.

Pasi Gerlander on uskottava, pelottava John Silver ja Sirpa Karisalmi mainio äidin ja Iso Jehun rooleissaan.

Paula Koskelainen-Nordberg tarjoaa viekkaana kreivittärenä erityisen nautittavia elämyksiä ja ylelliseen elämään tottuneen ihmisen ajatusmaailman koukeroita. Kaikkiaan roolitus on osunut kohdalleen ja useissa rooleissa vaihtelevat esiintyjät selviävät niistä mainiosti.

Esityksen puvustus ansaitsee kiitosta, samoin käsiohjelman pienet tietoiskut.

Ensi-ilta ja muutama näytös on jo takana ja näytelmä jatkuu Tapanilan työväen talolla maaliskuun puoliväliin.

Teija Loponen

Aarresaari, kuinka raha pyörittää maailmaa, Tapanilan Työväen Näyttämöllä viikonloppuisin 14.3. saakka. Seuraavat esitykset la 15. ja su 16.2. klo 15. Liput 15/11 e. Väliaika.

Edellinen artikkeliTammistoon tuli jälleen toisen polven kauppias: K-Citymarket Tammisto on Kimmo Sivoselle unelmien täyttymys
Seuraava artikkeliLonginojan puroisännälle uusi menopeli