Ruuneperien aika

Helmikuu on yleensä se varsinainen talvikuukausi, johon myös koululaisten talvilomaviikko Etelä-Suomessa sijoittuu. Lomaa edeltävät penkkariajelut ja lavalla olijoille olisi tietysti mukavaa, että sää olisi yhä kuun puolivälissä lämmin ja poutainen. Penkkariautoissa osuu toisinaan olemaan todellisia ruuneperejä, nuoria sanavalmiita yksilöitä, jotka yhden ajanjakson päättyminen saa intoutumaan puhetaitojaan testaamaan. Autojen pysähtyessä liikennevaloihin tai ruuhkiin saa katuvarsien yleisö joskus kuulla varsin säkenöiviäkin puheita. Täältä Koillisesta penkkariajolle kuun puolivälissä lähdetään Tapanilasta Medialukiosta, Pihlajamäestä Helsingin Uudesta yhteiskoulusta ja Viikin Norssista.

Tänään vietetään Runebergin päivää. Tuo kokenut opettaja, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja runoilija-kirjoittaja oli niin erityislaatuinen mies, että hän nousi jo elinaikanaan suurmieheksi.  Runebergin päivääkin ryhdyttiin viettämään jo hänen elinaikanaan, 50-vuotisjuhlista asti. Siihen on harva merkkihenkilö yltänyt. Runeberg tunnetaan erityisesti Maamme-laulun sanoittamisesta sekä Vänrikki Stoolin tarinoista. Jälkimmäinen loi suomalaisille sydämenasiaksi isänmaallisuuden sekä sotilaallisen uhrautuvaisuuden. Runeberg tunnettiin myös kaunopuheisuudestaan, joka saattoi sisältää varsin pitkiäkin selvityksiä. Siitä tuo vanha sanonta: Puhuu ku Ruuneperi.

Isänmaallinen henki jatkuu myös huomenna, jolloin on saamelaisten kansallispäivä. Saamen kielen säilymistä pyritään ylläpitämään myös Helsingissä, muutamissa päiväkodeissa on saamenkielisiä ryhmiä, ei tosin täällä Koillisessa. Eräänlaista perinteen ylläpitoa koetaan viikonloppuna Siltamäessä, jossa paikallinen Lions klubi mielellään järjestäisi lapsille hiihtokisat. Juoksuksi se taitaa sunnuntaina kuitenkin mennä. Talviriehassa voi harrastaa toistakin perinnelajia, kaikille perheenjäsenille sopivaa saappaanheittoa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliKiertotähdenkuja-suunnitelma kirpaisee naapurissa
Seuraava artikkeliVanhemmat tyrmistyivät Himmelin kalustussuunnitelmista