Vanhemmat tyrmistyivät Himmelin kalustussuunnitelmista

Himmeli
Puskutraktoria odottavan päiväkoti Himmelin kuntoraportit kertovat karua kieltä vuosia jatkuneista sisäilmaongelmista. Nyt kaupunki on suunnitellut siirtävänsä rakennuksesta kalusteita väistötilaan. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Sisäilmaongelmien vuoksi Töyrynummessa purettavan päiväkoti Himmelin takapihalle tehdään väliaikaista päiväkotia. Sen pitäisi valmistua tässä kuussa. Vanhemmat iloitsevat korvaavien tilojen tulosta, mutta ikävämpi tieto on se, että Helsingin kaupunkiympäristön toimiala ei aio uusia päiväkodin irtaimistoa kokonaisuudessaan.

-Nyt tarjotaan uudet puhtaat tilat, mutta puhtaisiin tiloihin viedään saastunut irtaimisto, päiväkoti Himmelin vanhempaintoimikuntaan kuuluva Katariina Huurtola ihmettelee.

Vanhemmat eivät voi ymmärtää, miksi vuosikausia homeiden myrkyttämässä ympäristössä olleita huonekaluja ei hävitetä, vaan niistä osa aiotaan tuoda monta vuotta sisäilmasta kärsineiden lasten ja päiväkodin henkilökunnan käyttöön.

Kaupungin sisäilma-asiantuntijat ovat ilmoittaneet vanhemmille, että irtaimisto lajitellaan puhdistamistarpeen mukaan niin, että kovapintaiset huonekalut kuten sängyt puhdistetaan ja tuodaan uuteen tilaan, tekstiilipintaiset säilytetään tai hävitetään harkinnan mukaan, rispaantuneet huonekalut hävitetään, lelut pestään jos mahdollista ja kirjojen sekä lautapelien kohtalo harkitaan tapauskohtaisesti.

Lisäksi on esitetty, että jos lapsi saa uudessa rakennuksessa oireita homeisista huonekaluista, tulee harkita lapsen päiväkotipaikan vaihtamista, Huurtola kertoo.

Vanhemmat ovat ilmaisseet eriävän mielipiteensä muun muassa kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa johtavalle apulaispormestari Pia Pakariselle. Myös Pakarinen on ihmetellyt vanhemmille toisen toimialan suunnitelmia toteamalla, ettei uusiin tiloihin ole ollut tapana viedä vanhoja tavaroita.

Himmelin väistötilojen verottomaksi kattohinnaksi on asetettu 2,78 miljoonaa euroa, josta rakentaja saa vuokraa 60 kuukauden ajalta 1,730 miljoonaa euroa. Vanhemmat kysyvät nyt, että paljonko olisi uuden irtaimiston osuus näissä hinnoissa? Paljonko maksaa lasten ja henkilökunnan terveys?

Kaupunki on luvannut vastata vanhempien kysymyksiin tiedotustilaisuudessa. Se järjestettiin maanantaina.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliRuuneperien aika
Seuraava artikkeliYritysyhdistys huolestui Tattarisuolla Longinojasta