Kiertotähdenkuja-suunnitelma kirpaisee naapurissa

Kiertotähdenkuja
Harmaalla merkityt neliöt ovat uusia, vielä rakentamattomia pientaloja. Niiden alla kulkee Kiertotähdenkuja, jonka kääntöpaikkaa on tarkoitus alkaa tehdä jo tänä vuonna. Katutyö vie kaupungilta arviolta 215 000 euroa ilman veroja. Kuva Helsingin kaupunki

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli viime kokouksessaan Kiertotähdenkujan katusuunnitelmaa. Suutarilassa oleva Kiertotähdenkuja on tonttikatu, jonka päähän kaupunkia aikoo naapurin harmiksi rakentaa uuden kääntöpaikan. Siitä lähtee kulkuyhteydet ulkoilureitille Vantaanjoen varteen ja Kiertotähdenpalstoille.

Suunnitelman on tarkoitus selkeyttää Kiertotähdenkujan ja Kiertotähdentien risteysaluetta sekä mahdollistaa uudet tonttiliittymät kadun itäreunalle merkitylle asuinkorttelille. Tonteille on asemakaavoitettu vieri viereen uusia pientaloja vuonna 2015.

Suutarilasta on lähetetty kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelussa tehdystä suunnitelmasta kaksi muistutusta. Ensimmäisessä muistuttaja pyytää, ettei hänen ikkunansa lähelle tulisi parkkipaikkaa, koska se tietää melua ja koska puistoon ja pienviljelmätonteille on jo parkkipaikka Kiertotähdentien ja Kiertotähdenkujan kulmauksessa.

Muistuttaja uskoo, että uuteen paikkaan pysäköisi öisin häiriköivä nuoriso. Muistuttaja ilmoittaa myös talonsa viereen aiottujen yleisten roskalavojen tuovan melua ja hajuja.

Muistuttaja kysyy, että onko Helsingin kaupungin tarkoitus häätää pois kaikki hyvät veronmaksajat tai ajatteleeko kaupunki, että yksityisomistuksessa olevasta kaistaleesta on jotenkin päästävä eroon keinoja kaihtamatta. Maa vaikka puoliväkisin ottamalla ja vuokraamalla se kovaan hintaan rakennuskäyttöön, hän arvioi. Muistuttaja toteaa myös, että kaupunki on jo asemakaavoittamalla poistanut rantatontin omistajan kodista. Muistuttaja muistaa asian hyvin, kun noin 80-vuotias vanhus joutui lähtemään kodistaan.

-Kaupunki toki maksoi hänelle jotakin lunastusrahaa, mutta ei varmasti mitään hyvää käypää hintaa. Kaupunki on nyt tätä samaista tonttia kaavoittamassa uudestaan tonttimaaksi. Tämä on sitä Helsingin kaupungin toimintaa, Suutarilan Ruuneperi antaa kynän laulaa.

Hän toivoo saavansa katusuunnitelmapäätöksestä tiedon, koska Helsingin kaupungin tekemistä päätöksistä saa valittaa hallinto-oikeuteen.

Liikennesuunnittelija ei ota kantaa rantamaansa menettäneen vanhuksen tilanteeseen, vaan vastaa muun muassa niin, että pysäköintialueen tai roskalavojen rakentamista ei esitetä katualueelle. Nykyistä kääntöpaikkaa vain hieman laajennetaan, jotta palstaviljelyalueen pysäköintialueelle voi ajaa. Kadunvarsipysäköinti on tulossa kadun itälaidalle. Kääntöpaikalla pysäköinti kielletään.

Toinen muistuttaja kaipaili Kiertotähdenkujalle jalkakäytävää. Nyt ulkoilijat menevät tiellä, jonka varressa on autoja parkissa. Muistuttajaa kiinnostaa myös tulevien 12 asunnon parkkipaikat.

Jalkakäytävää ei ole luvassa ja asukaspysäköinti tulee olla ensisijaisesti tontilla. Tilapäisesti voi parkkeerata kadunvarteen. Kadunvarsipysäköinti osoitetaan kadun itälaidalle, jonne tulee vieras- tai muuta lyhytaikaista pysäköintiä.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTapanilan Kylätilan koordinaattori Maija Hannula iloitsee yhteisöllisyydestä
Seuraava artikkeliRuuneperien aika