Hyvä valinta

teija loponen

Presidentinvaalit ovat ohitse. Suomen johdossa jatkaa Sauli Niinistö, joka on jo presidenttinä osoittanut taitonsa luovia ulkopolitiikassa Suomen etujen mukaisesti. Hän on myös kantanut yhteiskuntavastuuta muun muassa luopuen osasta palkastaan ja osoittanut siten, että päättäjänä hän ei katso vain omaa napaansa. Niinistön huoli nuorison tulevaisuudesta ja hyvinvoinnista sekä myös näyttö siitä, että omien tulojen kasvattaminen ei ole tärkein asia, ovat tehneet moniin vaikutuksen. Se näkyi vaalituloksessa. Hyviä ehdokkaita olivat muutkin. Jokaisella oli oma vahvuusalueensa. Osalla heistä on myös ollut jonkinlaisia kytkyjä Koillis-Helsinkiin. Tuula Haatainen asui täällä aikoinaan, Paavo Väyrysen mukit tulivat ainakin edelliskierroksella Suutarilasta ja Merja Kyllönen teki liikenneministerinä ehdotuksen Malmin lentokentän lakkauttamisesta.

Hyviä valintoja on tehty muitakin. Yksi Malmilla päämajaansa pitävän Suomen Lions-liiton jo päättyneen Punainen Sulka –keräyksen tuottojen saajista oli Suomen Partiolaiset. Nyt Suomen Partiolaiset ovat käynnistämässä valtakunnallista osaamiskeskustoimintaa, johon he ovat saaneet Opetus- ja kulttuuriministeriöstä valtionapua. Euroopan Unionin vuonna 2013 antaman suosituksen mukaan kaikilla mailla pitäisi olla ohjeistus, miten oppilaitosten ulkopuolella hankittua osaamista voitaisiin tunnustaa. On jo tutkittu, että noin 80 prosenttia yli 25-vuotiaista suomalaisista partiolaisista  hyödyntää partioharrastuksen kautta oppimiaan asioita työelämässä. Partiokurssien hyväksyminen osaksi opintoja sekä harrastuksessa hankittujen taitojen hyödyntäminen nopeuttaa valmistumista, ehkäisee syrjäytymistä ja kannustaa nuoria aktiivisuuteen. Partiolaisten käynnistyvän osaamiskeskuksen osana oleva partion työelämäntaitojen ohjelma toteutetaan tuolla Lionsien Punainen Sulka –keräyksen tuotoilla.

Huomenna käynnistyy helmikuu. Se on kuukausista lyhyin, mutta silti antoisa. Siihen mahtuu Runebergin päivä, laskiainen ja Ystävänpäivä. Helmikuu merkitsee osalle oppilaista penkkareita, vanhojentansseja sekä ylioppilaskirjoitusten alkua. Koululaisilla koittaa talviloma. Kuun lopussa, Kalevalanpäivänä, juhlitaan Suomen kansalliseeposta. Helmikuu on talvitapahtumien keskittymä, täällä Koillisessakin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeli73 ja 73 N poikkeusreitillä Tapaninkylässä
Seuraava artikkeliNuoret haluavat Puistolaan siistin aseman