Home-Himmeli puretaan, väistötila viereen

Himmeli
Himmelille valmistui elokuussa kuntotutkimus, jossa suositellaan rakennusvirheitä ja -vaurioita sisältävän rakennuksen purkua. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Heikossa hapessa olevan päiväkoti Himmelin viereen on tarkoitus tehdä nopeasti väistötilat, jotta töyrynummelaispäiväkodin lapset ja henkilökunta saadaan pois sisäilmaongelmaisesta kiinteistöstä. Muuton jälkeen nykyinen Himmeli vedetään puskutraktorilla maan tasalle.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä paviljonkia koskevan hankesuunnitelman kiireellisenä viime viikon kokouksessaan.

Himmelin väistötiloiksi tulee paviljonki, joka kootaan siirrettävistä tilaelementeistä samaiselle Olkilyhteentie 17:n suurelle tontille, jossa noin sadan lapsen päiväkoti jo on. Tontilla on iso hiekkapintainen pelikenttä, johon paviljonki mahtuu hyvin. Kaupunki vuokraa tulevan rakennuksen yksityisiltä markkinoilta 60 kuukaudeksi.

Hanketta on alettu viedä eteenpäin rivakkaa kyytiä sen jälkeen kun vanhemmille elokuun lopulla kerrottiin, että konsultti suosittelee rakennuksen purkua. Vielä syyskuussa kaupunki mietti väistötiloja ensisijaisesti Seulastentie 11:een, jossa on Suutarilan palvelukeskus.

Tuore hankesuunnitelma on saatu valmiiksi 21.10.2019. Sen mukaan paviljonki pyritään saamaan Olkilyhteentielle muutamassa kuukaudessa niin, että päiväkoti olisi käytössä jo helmikuussa 2020.

Ratkaisematta on vielä se, että missä Himmeliä käyvät lapset henkilökuntineen ovat viiden vuoden kuluttua, kun tilapäistilan vuokrasopimus loppuu. Pysyvät tilat sekä niiden suunnitelma ja aikataulu on tarkoitus ratkoa Suutarilan palveluiden alueellisessa tarkastelussa, joka tehdään ensi vuoden aikana.

Paviljongista on tulossa noin 1 200 bruttoneliömetrin kokoinen kiinteistö, jonka huoneistoala on noin tuhat neliömetriä. Jaoston päätöksen mukaan rakentaminen maksaa enintään 2,78 miljoonaa euroa. Summasta puuttuvat verot.

Helsinki maksaa tiloista vuokraa koko ajalta 1,73 miljoonaa euroa. Paviljongin toimittajalle vuokraus on kannattavaa liiketoimintaa, sillä pelkästään yhden hyötyneliömetrin kuukausivuokra on 28,80 euroa. Vuokra maksetaan kaupungin käyttötalousmäärärahoista.

Hankkeen investointikustannukset rahoitetaan talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan osoitetuista kohdentamattomista korjausmäärärahoista.
Rakentamiskustannuksista investointikustannusten osuus on runsaat miljoona euroa. Investointikustannuksiin sisältyy suunnittelu, rakennuttaminen, maanrakennus, pihan toteutus, tontin ulkopuoliset kaivuutyöt, rakennuttajan erillishankinnat, varaukset sekä rakennuspaikan ennallistaminen.

Vastuu hankkeen toteutuksesta on kaupunkiympäristötoimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuudella. Tilojen toimittaja vastaa rakennusteknisestä kunnosta.
Kaupunkiympäristötoimialan ylläpitopalvelut vastaa myös rakennuksen ylläpidosta, joka maksaa laskelmien mukaan noin 5,50 euroa/htm²/kk. Summan kerrotaan vastaavan suuruudeltaan päiväkotien keskimääräisiä ylläpitokustannuksia.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSuunnittelumokasta syntynyt puistoralli aiotaan estää
Seuraava artikkeliKoilliseen OmaStadi-äänestyksellä liikuntaa ja 3D-tulostimia