Lumen riemuja

teija loponen

Lunta on viime aikoina saatu monen mielestä ihan riittävästi. Aurauskalustolle on riittänyt töitä ja samoin hiekoittajille, sillä lämpöasteiden ja pakkasen vaihtelu on saanut kulkureitit välillä vaarallisen liukkaiksi. Yhä useampi paljon ulkona liikkuva hankkiikin nasta- tai kitkapohjakengät. Lapsille lumi tuottaa iloa. Malmintorinkin isoissa lumikasoissa näkyy harva se päivä pieniä lapsia liukumassa mäkeä. Auraamattomilla pikkukaduilla pulkka on aamuisin huomattavasti rattaita helpompi kuljetusväline lapsiaan päiväkoteihin vieville. Ja lasten mielestä se on kivaa kyytiä. Se ei kuitenkaan ole kivaa, eikä turvallista, että moni autoilija puhdistaa lähtiessään vain tuulilasiin pienen lumiaukon, eikä näe tuulilasista saati sivuikkunoista kunnolla ulos. Se on turvallisuusriski, etenkin pulkassa vedettävien lasten huomioimisessa.

Lumen tulo on myös hiihtäjille iso ilon aihe. Moni on jo toimituksestammekin kysellyt, koska Malmin lentokentän ympäri kulkeva latu on käytettävissä. Innokkaimmat hiihtävät ilman valmiita latuja. Tuleville talvitapahtumille lumentulo on myös hyvä asia. Lasten hiihtokisojen järjestäminen onnistuu taas ja talvikeleillä on helppo järjestää muutakin mukavaa ulko-ohjelmaa. Me Lähitiedossa toivomme lasten innostuvan lumiukkojen tekoon. Sitä varten julistimme lumiukkokisan, johon tenavat voivat osallistua yksin, kaksin tai vaikka koko päiväkotiryhmän voimin. Ja kuva kannattaa ottaa heti lumiukon valmistuttua siltä varalta, että seuraavana päivänä taivaalta tuleekin taas vettä.

Runsaalla lumentulolla voi olla vaikutusta siihen, miten innokkaasti ihmiset osallistuvat erilaisiin tapahtumiin. Tänä perjantaina nähdään Kylätilalla Tapanilassa vanhoja kaitafilmejä ja ensi torstaina voi tavata pormestarin Pukinmäessä. Näihin tapahtumiin kannattaa lähteä vaikka hangessa kahlaten. Lumitöistä nauttivilla on nyt erinomainen mahdollisuus tarjota naapuriapua heille, joiden omat voimat eivät lumien siirtelyyn riitä. Jouluna moni halusi muistaa apua tarvitsevia, sitä voi jatkaa nyt lumitöissä auttamalla.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliOsallistu lumiukkokisaan!
Seuraava artikkeliLatokartanon leikkipaikalle laitetaan uudet vempaimet