Lahjoja tarvitseville

teija loponen

Tämänkin joulun alla on useita keräyksiä, joilla hankitaan joko lahjoja, kukkia tai lahjakortteja heille, joiden joulu olisi muuten varsin ankea. Malmin seurakunnassa on tänä vuonna kerätty lasten lelujen sijaan lahjakortteja, joilla perheet voivat itse hankkia mitä haluavat. Toivottavasti lahjat silti ehtivät koteihin aatoksi, sillä pelkkä kirjekuori ei juuri lapsia ilahduta. Yksinäisiä ikäihmisiä ilahdutetaan joulukukilla, joita välittää muun muassa malmilainen Vihertalo Lintumäki. Moni yritys puolestaan osoittaa vaikkapa joulukortteihin tai yrityslahjoihin varaamansa rahat jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle. Näin tekee esimerkiksi Malmin Teboil.

On äärettömän hienoa muistaa heitä, joilla joulunakin on pulaa ruoasta tai seurasta. Monelle lapsiperheelle se, ettei lapsille olisi antaa mitään joululahjaa on vaikea asia. Etenkin kun päiväkodeissa ja kouluissa lapset kertoilevat saamistaan lahjoista. Moni ikäihminen taas ilahtuu siitä, että ovikello soi ja sen takana on kukkasta tuova ihminen, jonka kanssa saa vaihtaa muutaman sanan. Juttutuokio voi olla kukkaakin tärkeämpi asia. Monet ovat myös osallistuneet joulukorttientekotalkoisiin, joilla ilahdutetaan veteraaneja, yksin asuvia, tai laitoksissa olevia vanhuksia. Tavoitteena on ollut, että esimerkiksi palvelutaloissa voitaisiin kaikille asukkaille jakaa jonkun askartelema kortti. Näihin korttitalkoisiin osallistuivat myös perusteilla olevan paikallisen Leo-klubin nuoret.

Malmille ilmestynyt heijastinpuu oli mainio idea sen toteuttajalta. Sateinen harmaus ja iltojen pimeys yhdistettynä tummiin vaatteisiin on autoilijoiden kauhistus. Ellei kotoa löydy yhtään heijastinta vaatteisiin kiinnitettäväksi, voi Malmintorilla sijaitsevalta puulta käydä katsomassa, olisiko siellä vielä heijastimia otettavaksi. Ja sinne saa niitä myös viedä muiden turvaksi. Usein hyvät ideat eivät ole rahasta kiinni. Ja jos taas keksin hyvän, mutta kalliin idean, se kannattaa kertoa kaupungin osallistuvan budjetoinnin kyselyyn, sitä kautta voi rahoitus löytyä useita ihmisiä hyödyntäville asioille.

Päätoimittaja Teija Loponen