Vyöhykeuudistuksen seurauksia: Samalla lipulla Kauniaisiin ja Tammistoon, mutta ei Tikkurilaan

Bussissa
Tammistoon voi jatkossa matkustaa samalla maksulla kuin Koillisen sisällä, Tikkurilaan ei. Kuva Jani Jakonen

Koko Koillis-Helsinki kuuluu samaan B-maksuvyöhykkeeseen Helsingin seudun joukkoliikenteen vyöhykeuudistuksen astuessa voimaan ensi keväänä. Matkustaja ei kuitenkaan voi ostaa ainoastaan B-vyöhykkeen matkalippua, vaan hänen on aina ostettava vähintään kahden vyöhykkeen lippu. Eli koillishelsinkiläisten on ostettava joko AB- tai BC-lippu.

Koillis-Helsingin kanssa samaan B-vyöhykkeeseen kuuluvat Helsingin esikaupunkialueen lisäksi melkein puolet Espoosta ja laajat osat Vantaata. Jatkossa näille alueille pääsee nykyisen Helsingin sisäisen lipun korvaavalla AB-lipulla, eli matkat Koillisesta moniin osiin Vantaata ja Espoota halpenevat roimasti nykyisestä. AB-lipulla pääsee Malmilta ja Tapaninvainiosta bussilinjalla 561 Vantaan Tammistoon ja Jumboon. Bussilla 560 voi matkustaa esimerkiksi Vantaan Myyrmäkeen asti. AB-lippu kattaa erittäin laajan alueen, koska sillä pääsee Koillis-Helsingistä jopa Kauniaisiin, jonne on Malmilta noin 20 kilometriä. Espoossa AB-lipulla voi matkustaa aina Lippajärvelle, Henttaalle ja Matinkylään saakka.

Sen sijaan aivan Koillis-Helsingin yläpuolella AB-vyöhykkeen takaraja tulee vastaan jo Keravanjoen ja Kehä III:n kohdalla. AB-lipulla pääsee Koillis-Helsingistä yli 12 kilometrin päähän Vantaankoskelle, mutta ei Puistolan naapurissa sijaitsevaan Tikkurilaan, joka kuuluu C-vyöhykkeeseen.

AB-vyöhyke ei liioin kata Helsinki-Vantaan lentokenttää tai Vantaan Hakunilaa, jonne menee suora bussilinja 553 Malmilta, Puistolasta ja Heikinlaaksosta.
Vaikka Tikkurila ei kuulukaan B-vyöhykkeelle, ovat Tikkurilaan oikeuttavat BC-liput huomattavasti halvempia kuin nykyiset seutuliput. Vyöhykeuudistuksen myötä aikuisten kertalippu Puistolasta Tikkurilaan maksaa matkakortilla 2,80 euroa, kun nykyisin matka maksaa matkakortilla 4,20 euroa.

Niille koillishelsinkiläisille kausilippulaisille, jotka haluavat matkustaa kausilipulla sekä kantakaupunkiin että Kehä kolmosen pohjoispuoliselle Vantaalle, HSL:n vyöhykeuudistus ei tuo parannusta. Heidän on jatkossa hankittava ABC-lippu, jonka hinta vastaa nykyistä seutulippua.

Uutta kuitenkin on, että AB-kausilipun päälle voi ostaa lisävyöhykekertalipun C-vyöhykkeelle esimerkiksi Tikkurilaan ja tämä lisälippu on halvempi kuin nykyinen kertaseutulippu. Lisävyöhykelippu on 2,50 euroa, tosin sen voi ostaa vain matkakorttiin ladatulla arvolla tai HSL-mobiilisovelluksella.

Vyöhykeuudistus harmittaa niitä koillishelsinkiläisiä, jotka matkustavat Helsingin sisällä eivätkä asioi Vantaalla tai Espoossa. Heidän kuukausilippunsa, joka on jatkossa siis AB-lippu, kallistuu nykyiseen Helsingin sisäiseen lippuun verrattuna kertarysäyksellä roimasti: hinta nousee 54,70 eurosta 59,70 euroon ensi keväänä.

Lisäksi koillishelsinkiläisten kannattaa olla tarkkana, millä bussilinjalla matkustaa vyöhykeuudistuksen käynnistyttyä. Esimerkiksi linjalla 552 ei voi matkustaa Malmilta Espoon Otaniemeen BC-lipulla, sillä bussi 552 koukkaa reitin varrella A-vyöhykkeelle Munkkiniemessä, ennen kuin palaa takaisin B-vyöhykkeelle Otaniemessä. HSL:n mukaan matkalipun pitää olla voimassa kaikilla niillä vyöhykkeillä, joiden läpi matkustaa.

Jani Jakonen

Edellinen artikkeliLahjoja tarvitseville
Seuraava artikkeliMalmin lentoaseman suunnitelmiin haetaan nyt päättäjien puumerkkejä