Heijastinpuu antaa ja ottaa turvallisuutta Malmilla

heijastinpuu
Nyt on loistava hetki etsiä kaikki kaapin perukoille unohtuneet heijastimet ja mennä ripustamaan niitä Malmille. Puusta poimittu heijastin on vaatteisiin kiinnitettynä ilo autoilijoille ja voi pelastaa jonkun tiellä liikkujan onnettomuudelta. LUKIJAN KUVA OLGA KEMPPINEN

Kirkonkyläntien Ylä-Malmin torin puoleisen bussipysäkin takana kasvaa lehtipuu, josta on tehty koko kylän yhteinen heijastinpuu. Se tarkoittaa, että kuka tahansa voi tuoda puun oksalle ylimääräiset heijastimensa tai ottaa itselleen oman.

Heijastinpuun on perustanut malmilainen Olga Kemppinen. Hän toivoo, että tieto toissa sunnuntaina perustetusta puusta välittyisi mahdollisimman monelle.
– Kyselin Malmin Facebook-ryhmässä muilta asukkailta että, minkä puun oksille voisi heijastimia laitella. Parhaimmaksi ehdotukseksi tuli puu Ylä-Malmin torin bussipysäkin takana.
Heijastinpuista on tullut jo ilmiö, joka on levinnyt eri puolille Suomea. Olga Kemppinen kuuli heijastinpuusta mieheltään, joka tiesi vastaavasta puusta Arabianrannassa. Olga etsi asiasta kertoneen uutisen ja päätti toteuttaa saman turvallisuutta liikenteeseen lisäävän idean Malmilla.

Toissa sunnuntaina Kemppinen vei paikalle heijastinpuusta kertovan ilmoituksen, ja ripusti puun oksille ensimmäiset heijastimet, jotka lahjoitti Trafilla työskentelevä malmilaisystävä.
Sosiaalisessa mediassa Malmin oma heijastinpuu keräsi tykkäyksiä niin, että Kemppinen päätti kiertää lähiyrityksissä heijastimien toivossa. Hänen yllätyksekseen heijastimia heltisi vain OP-pankista ja apteekista, kaksi molemmista.
– Yritin kerjäillä eri yrityksistä, mutta niissä oltiin vähän nihkeinä. Ehkä heijastimien myyntisesonki oli ohi. Se oli harmittavaa, koska eikö tämä olisi kiva yhteisöllinen juttu ja tekisi hyvää yrityskuvalle. Paikalliset yritykset voisivat tuoda heijastimia tai ihmiset voisivat askarrella niitä.

Heijastinpuu on osoittautunut hyödylliseksi. Puun ensimmäiset kolmisenkymmentä heijastinta katosivat muutamassa päivässä.
– Toivoisin malmilaisilta aktiivisuutta, että he veisivät puuhun heijastimia. Arabianrannassa joku yritys täyttää puuta ja heijastimia on lähetetty sinne ympäri Suomen.
Kemppinen aikoo hakea ilmoituslapun ja mahdollisesti jäljelle jääneet heijastimet pois pimeän kauden jälkeen. Seuraavana syksynä on tarkoitus pystyttää uusi heijastinpuu.
– Toiveeni olisi, että tästä tulisi myös Malmille perinne. Ehkä puu tai paikka saattaisi vaihtua, mutta idea olisi jatkuva. Jos vaikka Malmin toimintakeskus tai joku muu askartelisi ensi syksynä uuden hienomman kyltin, Olga Kemppinen ideoi.

Pirjo Pihlajamaa