Roskaongelma kuriin kuvin

Roska-ohjeistus

Malmin alueella puhuttanut roska- ja rottaongelma koskettaa monia taloyhtiöitä. Osaa asukkaista ei vain kiinnosta nostella roskia oikeaoppisesti niille tarkoitettuihin jäteastioihin ja huolehtia siten kaikkien viihtyvyydestä, osalle taas suomalainen käytäntö on uusi ja outo. Tästä on seurannut muun muassa rottapopulaation kasvua, joillakin pihoilla niille on tarjolla todellinen buffetpöytä maassa lojuvien jätepussien muodossa.

Taloyhtiöiden asukkaissa voi olla niin monen eri kielen edustajia, että kirjallisia ohjeita on hankala toteuttaa. Niinpä Piilikujalla päädyttiin kuvallisiin ohjeisiin ja ne ovat selvästi auttaneet johdattaen asukkaita oikeanlaiseen käyttäytymiseen .

Kuvalliset ohjeet on kiinnitetty kaikkiin rappukäytäviin ja ne opastavat selkein kuvin, mitä ei pidä tehdä ja mikä on oikein. Esimerkiksi autot ja pyörät jätetään niille tarkoitetuille paikoille, ei mihin sattuu, roskapusseja ei siirretä oven taakse rappukäytävään, vaan viedään jätehuoneeseen, hissiä ei käytetä oleskelupaikkana vaan kulkemiseen ja matot puhdistetaan niille tarkoitetulla alueella, ei suoraan omalta parvekkeelta ravistaen.

Oikeanlainen valistus voi tehota paljon paremmin kuin kauhistelu ja haukkuminen.

Teija Loponen

 

Lisää aiheesta:

Ympäristötarkastajille tulevissa rottailmoituksissa ei näy piikkiä
Edellinen artikkeliInnolla
Seuraava artikkeliMalmin tornista 21