Niin siistiä toimintaa Malmilla!

Minna Mäkinen (vas.) ja Olga Kemppinen ovat innostaneet esimerkillään ihmisiä kamppailuun roskaisuutta vastaan. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Kun Facebookin-Malmi ryhmässä virisi viime vuoden puolella puhetta kotikaupunginosan roskaisuudesta, päättivät keskusteluun osallistuneet Minna Mäkinen ja Olga Kemppinen toimia. He perustivat Malmin seutu siistiksi roskista -ryhmän ja järjestivät siivoustalkoot.

Malmin seutu siistiksi roskista -ryhmän missiona on herättää ihmiset roskasokeudesta ja tehdä Malmilla pitkäjänteistä työtä siistimmän ympäristön eteen. Ryhmään on liittynyt noin 160 jäsentä ja talkoita on pidetty jo kymmenkunta.

-Pyrimme toiminnastamme tiedottamalla levittämään tärkeän ympäristötyön sanomaa niin eri kaupunginosiin kuin valtakunnallisestikin ja antamaan mallia siihen, miten yksittäiset ihmisetkin voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa oman asuinympäristönsä viihtyisyyteen ja turvallisuuteen, viestittävät Minna Mäkinen ja Olga Kemppinen.

Mäkisen ja Kemppisen huomion mukaan ympäristöasioista uutisoidaan paljon, mutta käytännössä osa ihmisistä elää suuressa ilmastoahdistuksessa pohtien, mitä tehdä enemmän, kun taas osa ei ole herännyt roskasokeudestaan vieläkään.

-Minä heräsin roskasokeudesta, kun satuin näkemään, miten yksi äiti keräili maasta roskia. Olin että ahaa, noinkin voi tehdä, Olga Kemppinen muistaa.

Minna Mäkisen mukaan ryhmästä on sen jäsenille monta etua.

-Tämä tuottaa hyvää mieltä. Samalla saa ulkoilla ja raitista ilmaa, Mäkinen luettelee.

-Roskapihtimme nähdessään ihmiset tulevat spontaanisti juttelemaan ja kiittelemään ryhmää tärkeästä työstä ja jakamaan huoltaan ympäristön roskaantumisesta. Osa on liittynyt mukaan ryhmään ja lähtenyt mukaan toimintaan. Olemme toiminnallamme luoneet alueellamme positiivista yhteishenkeä ja yhdessä tekemisen meininkiä.

Ryhmän jäsenet ovat viime syksyn ja tämän kevään aikana keränneet niin talkoissa kuin itsenäisesti toista sataa jätesäkillistä roskaa Malmilta. Toissa lauantaina talkoiltiin yli kymmenen ihmisen voimin Helsingin kaupungilta saatujen roskapihtien ja -pussien avulla. Porukalla käytiin uurastamassa K.H. Wiikinkatu 4:n ja Pekanraitin risteysalueen viereisessä pöheikössä, jonka aluskasvillisuuden sekaan roskaajat ovat heittäneet kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Maasta nousee huumeruiskuja, muovikortteja sisältävä lompakko, polkupyörän raato ja loputon määrä muuta roskaa.

Kun parissa tunnissa on saatu kerättyä useita jätesäkillisiä, niin ympäristöön heitetyn muovin, metallin ja lasin määrään todella havahtuu.

Mäkinen on pistänyt merkille, että heidän mallinsa on herättänyt kiinnostusta muissakin kaupunginosissa.

-Laitetaan hyvä kiertämään, hän iloitsee.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliFiksu assa kehittää palveluja
Seuraava artikkeliAnastasialle kilpamestiksistä pronssia