Rottajengillä oli kissan päivät Somerikkokujalla

Rotat saivat aterioida rauhassa entisen koulun pihalla, koska painiseurassa viestit eivät liikkuneet ja Helsingin kaupungilla ne käsitettiin väärin. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Jakomäen Somerikkokujalla olevan entisen koulun jätepisteestä on naapurin mukaan kehkeytynyt rottaongelma. Koulun vuokralaisena olevan painiseuran roskat päätyvät roskapisteeseen, josta roskia ei haeta pois. Siitä ovat riemastuneet paikan haistaneet siimahännät.

Rottien iltajuhlia tahtomattaan todistamaan joutunut naapuri on pitkään yrittänyt selvittää, että kenen vastuulla on koulukiinteistön jätehuolto. Naapuri on tiedustellut asiaa viereisestä päiväkoti Kotilosta, koulua nykyisin vuokraavalta painiseuralta sekä kohteen isännöitsijältä, mutta lopullista selvyyttä jätesopimuksiin ei ole tullut. On selvinnyt vain se, että tontilla olevalla päiväkoti Kotilolla on HSY:n kanssa oma jätesopimus, mutta painiseuralla ei ole.

Nyt rottapopulaatio on naapurin mukaan jo niin iso, että otuksia on alkanut näkyä autotiellä liikenneonnettomuuksien uhreina.

-Me emme ole havainneet rottia, mutta meille on kerrottu, että niitä on tontilla iltaisin, toteaa päiväkoti Kotilon johtaja Markus Ropponen.

Kotilon kiinteistössä on oma lukittu jätetila, jonne päiväkodin roskat laitetaan.

Koulua on muutamia vuosia vuokrannut painiseura Helsingin Paini-Miehet, jolla on koulussa toimintaa joka päivä.

-Roskapaikka on puhdistettu toissa viikonloppuna. Seurassamme ei ollut tieto liikkunut, ja saimme äskettäin kuulla, että siellä on roskia. Olin mukana siivoamassa, ja en havainnut rottia, mutta ei ihme, jos niitä on ollut, kun roskat olivat suojaamatta, kertoo painiseuran rahastonhoitaja Kalle Erkkola.

Jätettä ei seuran toiminnasta juuri tule, paitsi leireillä, mutta kun tilanne on jatkunut vuoden jos toisenkin, oli roskaa jo kertynyt.

-Olimme aiemmin sopineet, että käytämme päiväkodin roskista. Mutta sitten se ei ole ollutkaan enää vaihtoehto, ja tämä tieto ei ole liikkunut seurassa, Erkkola selventää.

Viestintäongelmia on myös Helsingin kaupungilla.

-Minulle tuli nyt uutena asiana, että siellä on kaksi jätepistettä,hämmästelee isännöinnistä vastaava tiimipäällikkö Ollipekka Kari-Koskinen Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön ylläpitoyksiköstä.

Hän lupaa aktivoitua, järjestää jätesopimuksen ja tilata kohteeseen tuholaistorjunnan.

Kari-Koskisen mukaan useissa kaupungin kohteissa on torjuntaa. Jakomäessä esimerkiksi kirjaston rottatorjuntasopimus on ollut voimassa jo pidempään. Isännöitsijä arvelee, että ilmeisesti tuloksia on tullut, kun kirjastosta päin ei ole kuulunut mitään.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliJaakko Keson dokumentti Yle Areenassa paljastaa Jakomäen: Slummilähiö vai viihtyisä koti?
Seuraava artikkeliPauke Pukinmäessä jatkuukin jouluun