Helsinki-päivää kotikulmilla

Makkarapiruetti nähdään kello 17. Kuva Mirka Saari

Ensi tiistaina juhlitaan taas kotikaupunkiamme Helsinkiä. Juhlat ulottuvat keskustasta kaupungin reunamille saakka, joten kaikkien ei kantakaupunkiin tarvitse ohjelmia etsimään lähteä.

Tapanilan Tehtaan tiloissa toimii kuvataiteilijoita, yrityksiä, bänditiloja ja Teatteri Tuike. Helsinki päivänä järjestään koko tehtaan tiloissa erilaista ohjelmaa: taiteilijoiden työtiloissa on avoimet ovet ja taidenäyttely, työpajoihin pääsee osallistumaan, kirppis on kaikille ja lisäksi on laadukkaiden kauppiaiden vintagemyyjäiset. Ilmaista ohjelmaa kävijöille tarjoavat bändi  musisointeineen sekä Teatteri Tuikkeen Cabaret Noir illan päätteeksi.

Mosa Vintage Market, Viertolantie 2-4, on avoinna 11-22.

Malmitalolla touhutaan monenlaista. Kello 15–18 Malmin kirjastossa istutetaan kukkien siemeniä muhevaan multaan. Kasvuaan aloittavan kukan saa ottaa mukaan. Päivätanssit pyörähdellään kello 15.30-16.30 tanssittajina Katja Koukkula ja Jussi Väänänen.

Fillariteatterin Makkarapiruetti nähdään kello 17. Reetta Niemelän kirjaan pohjautuvan Makkarapiruetti-esityksen yllättävissä ja absurdeissa tarinoissa seikkailevat mummot, polkupyörät ja metsän olennot. Pyörän selässä polkee ja maailmaa ihmettelee Pärre Polkija, jonka fillarista lähtee ääniä ja valoja, matkojen ja mailien musiikkia. Pikkuisella näyttämöllä nähdään pöytänukkeja, esineitä ja varjoja. Esityksessä yhdistyvät ja venäläinen kulttuuri.

Iltapäivästä klo 15–18 saa tehdä oman Helsinki-pinssin ja tutustua Kamera obscura –polkupyörällä Ala-Malmin puistoon täysin poikkeuksellisesta näkökulmasta.

Malmin uimahalliin on maksuton sisäänpääsy koko päivän ajan.

Monikulttuuriset taiteilijat tapaavat Ala-Malmin torilla kello 16.30-17.30. Eri maiden edustajien avauspuheiden jälkeen nähdään thaimaalaisia tansseja ja lauluja, muotinäytöksessä muotia Suomesta, Venäjältä, Kiinasta, Thaimaasta, Indonesiasta, Romaniasta, Vietnamista, Myanmarista ja Afrikasta ja japanilainen Butoh-taiteilija ja hänen oppilaansa esittelevät japanilaista butoh-taidetta.

Tunnin mittaiseen ohjelmaan mahtuu myös kiinalaisten, venäläisten ja afrikkalaisten taiteilijoiden esityksiä.

Viikintien päässä Tekniikan museossa on kello 12-13 Kuinka torninosturi toimii? –työpaja, jossa tutkitaan Tekniikan maa -näyttelyn torninosturia ja perehdytään sen toimintaan käytännössä rakentamalla oma pahvimukinosturi. Paja sopii 7-10 -vuotiaille, työpajamaksu 5e/hlö. Pajaan mahtuu 20 lasta.

Kello 12 -19 on tarjolla itsenäistä puuhaa museon Forum-tilassa, askarrella voi paperihelikoptereita ja lennokkeja sekä piirtää.

Vettä ja elämää –opastuskierros toteutetaan kello 15 ja 17.

Koko perheen Vettä ja elämää -opastuskierroksilla tutustutaan pikasuodatinhalliin ja Voimalamuseoon sekä Helsingin Vanhankaupungin maisemiin ja teollisuushistoriaan. Jos hyvä tuuri käy, voi kierroksella nähdä museovoimalan generaattorin tuottamassa museosähköä! Kierrokselle mahtuu max 25 hlöä.

Tekniikan museoon on Helsinki-päivänä vapaa sisäänpääsy. Museo on avoinna klo 19 saakka. Työpajaan ja opastuksille pääsee ilmoittautumalla museon lipunmyyntiin.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTattarisuon lämpövoimalasta 12 lausuntoa, 100 mielipidettä, 2059 nimeä adressissa
Seuraava artikkeliStadin juhlaa