Pelastuslaitoksen juhlaparaati lähtee Malmilta

Pelastuslaitoksen juhlaparaati kiertelee 12.6. alkuun Koillisen kaupunginosia. Kuva Pelastuslaitos

12. kesäkuuta vietetään Helsinki-päivää, jolla juhlistetaan vuonna 1550 perustettua kaupunkia. Tänä vuonna siihen liittyy Helsingin pelastuslaitoksen 160-vuotisjuhla, jonka ajoneuvojen ainutlaatuinen juhlaparaati kulkee ympäri Helsinkiä, lähtien Malmilta ja kiertäen ensin täkäläisiä kaupunginosia.

Tänä vuonna Helsinki-päivää juhlitaan ensisijaisesti Helsinki-päivän tekojen kautta, jotka ilahduttavat ympäri kaupunkia kokoamatta väkijoukkoja yhteen. Kaikki Helsinki-päivän teot ovat koronaturvallisia sekä kaupunkilaisille maksuttomasti koettavissa. 

Helsinki-päivänä kaupunki puetaan kukkiin ja lisäksi kaupunkilaisia kannustetaan viljelemään 100 000 auringonkukkaa pörriäisten ja lintujen iloksi. Lähiluontoon houkuttelevat myös musiikkia ja lintubongausta yhdistelevä Soiva linturetki sekä kuljetukset Vasikkasaareen.

Päivän aikana pääsee pomppimaan kaupunginosasta toiseen Helsinki Hopping -ulkolautapelin avulla sekä katsomaan kaupunkia uusin silmin Helsingin muodot -kaupunkisuunnistuksen kautta. Lapsille on osallistava taidetempaus, joka herättää henkiin somessa jaetut Helsinki-aiheiset piirrokset. Eri taustoista tulevien katuvalokuvaajien kaupunkitilaan ripustettavasta näyttelystä puolestaan muodostuu visuaalinen rakkauskirje Helsingille.

Kävellen koettava aikamatka ja suunnistus esittelee Helsingissä sijainneita elokuvateattereita läpi koko kaupungin elokuvaesittämisen 125-vuotisen historian. Aikamatkaan ja suunnistukseen voi osallistua kävellen, ja älypuhelimen avulla reitiltä voi etsiä ympäri Helsinkiä piilotettuja rasteja. Rasteja löytyy niin keskustan alueelta kuin pienemmistä kaupunginosista, ja niissä esitellään parhaat palat kaikista Helsingin yhteensä 140:stä elokuvateatterisijainnista kautta aikojen.

Perinteisesti Helsinki-päivänä ovat asukkaat päässeet tutustumaan pelastusasemille, mutta tänä vuonna pelastuslaitos huristelee kaupunkilaisten luokse ajoneuvojensa juhlaparaatin muodossa. Sen voi katsoa myös suorana Youtubesta, https://www.youtube.com/StadinBrankkari.

Paraatissa nähdään pelastuslaitoksen museoautoja, hälytysajoneuvoja sekä sopimuspalokuntien kalustoa. Juhlaparaatin reitti kulkee lähes kaikkien kaupunginosien läpi ja kiertää pientaloalueiden kautta aina ydinkeskustaan asti. Juhlaparaatin reitti on yli 100 kilometriä, sen kartta löytyy kaupungin sivuilta. Paraati ajetaan poliisisaattueessa.

Juhlaparaatin reitti Koillis-Helsingin osalta on seuraavanlainen: Lähtö klo 10 Malmin pelastusasemalta Tattariharjuntietä pitkin Suurmetsäntielle, Puistolantielle, Puistolanraitille ja Suuntimotielle.

Reitti jatkuu Tapulikaupungintietä, Suutarilantietä ja Tapaninvainiontietä Kirkonkyläntielle. Markkinatieltä paraati ajaa Örskintien kautta Malmin kauppatielle ja Pukinmäenkaarta pitkin

Oulunkylään. Sieltä matka jatkuu Länsi-Helsingin kautta itään ja Vartiokylän kautta Viikkiin. Viikintietä, Tilanhoitajankaarta ja Latokartanonkaarta pitkin kurvataan Pihlajamäentielle ja sieltä Tattariharjuntielle päätyen Malmin pelastusasemalle.

Pelastuslaitos juhlii myös avaamalla Erottajan paloasemalla Korkeavuorenkadulla sijaitsevan Palomuseon, jossa on vanhojen ajopelien lisäksi laitoksen historiaa esittelevä valokuvanäyttely.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliOjat tulvivat yli äyräiden
Seuraava artikkeliJoka toinen I-juna ajaa Koillisen asemien ohi