Naapuri avuksi

teija loponen

Naapuriapu on hyvä asia. Sen avulla postilaatikko tyhjentyy lomien aikana ja kukat saavat vettä, naapuriavun voimin voidaan myös hoitaa lapsia hetkittäin tai auttaa vaikkapa kaupassakäynnissä. Naapuriapu ja naapurien tunteminen myös lisää turvallisuuden tunnetta. Postin näkemys naapuriavusta on tyystin toisenlainen. Posti päätti siirtää postitoimistopalvelunsa Puistolan, Heikinlaakson ja Tapulin osalta peräti naapurikaupunkiin, Vantaalle. Vaikka elämme varsin lähellä Vantaan rajaa, ei naapurikunnan Tikkurilaan hevin pääse vaikkapa Heikinlaaksosta. Jos postiin on mentävä esimerkiksi kirjattua kirjettä hakemaan, tulee matkasta arvokas seutuliikenteen liput maksamalla ja aikaakin julkisen liikenteen välineiden vaihtaminen vaatii. Eivät  helsinkiläiset asukkaat moista naapuriapua Vantaalta kaipaisi. Naapurissa käynnin pitäisi olla vapaaehtoista, ei pakollista.

Postin toimet ovat herättäneet hämmennystä enemmänkin. Postimaksut nousevat koko ajan, mutta samalla palvelut heikkenevät. Postia ei enää jaeta joka päivä, perusteena on ollut se, että postia on vähemmän jaossa. Postilaatikot on keskitetty ryppäisiin, joiden sijoituspaikka voi olla hyvinkin yllättävä. Talvikaudella laatikot saattavat jäädä aurausmuurin taakse ja laatikolle voi joutua menemään liukkaan ajoradan yli. Herää ajatus, että ihmiset pakotetaan tilaamaan lehdet digitaalisina ja ottamaan laskutkin vastaan tietokoneella, jonka käyttö etenkin ikäihmisille saattaa olla haastavaa. Eräs rouva taannoin kysyi, onko nykymaailma tarkoitettu vain terveille ja nuorille ihmisille, vanhusten tai heikosti liikkuvien elämä kun on tehty niin vaikeaksi.

Eilen vietettiin Malmin lentoaseman vihkiäisten 80-vuotispäivää.  Sen kunniaksi otettiin lentoasemasta kertovasta kirjasta päivitetty painos. Paljon on 80-vuodessa tapahtunut. Suomen ensimmäinen ja ainut lentoasema on joutunut tärkeästä portista maailmalle Helsingin ja valtionkin puolelta hyljeksityksi lentopaikaksi. Lentäjät eivät Malmia ole hylänneet, se on yhä Suomen toiseksi vilkkain kenttä. Ja kesäkuussa Malmin lentoasemalle saapuu Pohjoismaiden tiettävästi ensimmäinen kaksipaikkainen sähkömoottorilentokone. Malmi on yhä lentotoiminnan kärkeä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPukinmäen taidekoulujen uutuushanke: Sirkusta seniori-ikäisille
Seuraava artikkeliTapulikaupungin postipiste tuupattiin Tikkurilaan