Postilaatikoita kehoitetaan siirtämään

Katujen varsille on ilmestynyt Postin tiedotteita. Siirto-osoitteiden asukkaat ovat saaneet myös Postilta tiedotteen asiasta. Postilaatikot halutaan suurempiin ryppäisiin. Kuvat Teija Loponen

Tapanilan ja Puistolan postinumeroalueilla on katujen varsiin ilmestynyt keppeihin kiinnitettyjä lappuja, joissa lukee muutama katuosoite. Kyseessä on postinumeroalueilla 00730 ja 00750 käynnissä oleva pientaloalueiden postilaatikoiden ryhmittely.  

– Teemme sijoittelun postilain ja Traficomin postilaatikoiden sijoittelusta antaman määräyksen mukaisesti. Säännösten mukaan postilaati­kot sijoitetaan ensisijaisesti ryhmiin, toteaa palvelupäällikkö Mikko Pasanen Postista.

Postinumeroalueella 00730 ja 00750 pientaloalueiden postilaatikoiden ryhmittely koskee noin 3500 taloutta. Ryhmittelyn myötä postinjakajan pysähdyspisteet vähenevät ja työ nopeutuu.

Postin tavoitteena on, asiakkaat ovat siirtäneet laatikkonsa laatikkoryhmään viimeistään viiden viikon kuluttua saatuaan tiedotteen asiasta.

Yhteistä telinettä naapurusten ei välttämättä tarvitse pystyttää, elleivät siitä yhdessä sovi tai keskusteluyhteyttä ei ole. Jokainen voi halutessaan laittaa oman postilaatikkotelineen, kunhan se on suunnitellussa ryhmässä.

– Meihin voi yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse ja asioista voidaan aina neuvotella, neuvoo Mikko Pasanen.

Moni laatikkosiirrosta tiedon saaneista ei ole asiasta lainkaan innoissaan. Aamulehtien ja postien haku muutamien metrien päästä tai jopa kadun toiselta puolelta vaatii jo enemmän pukeutumista ja etenkin talvella ylimääräinen liikkuminen liukkailla tai auraamattomilla kaduilla herättää harmitusta.

– On se kummallista, että 15 vuotta on voitu jakaa olemassa olevaan laatikkoon postit, mutta ei enää. Laatikon edusta on aina pidetty hyvässä kunnossa, ei ole tarvinnut jakajan liukastella. Ja nyt siis postilaatikko pitäisi siirtää kuusi metriä edemmäs, hämmästelee Arttolantiellä asuva mies.

Sekin pohdituttaa, kuka jatkossa tekee yhteispisteen edestä lumityöt.

– Ellei laatikkoa ole siirretty, niin viiden viikon jälkeen jaamme uuden tiedotteen siirtokehotuksesta. Mikäli laatikkoa ei senkään jälkeen siirretä, eikä asiakas halua tehdä maksullista sopimusta Lähilaatikko-palvelusta, on asiakkaan jatkossa noudettava postinsa lähimmästä Postista, opastaa Pasanen siirtohaluttomia. 

Omassa portinpielessäänkin laatikon voi säilyttää.

– Asiakas voi sopia Postin kanssa mahdollisesta maksuttomasta henkilökohtaiseen erityistarpee­seen perustu­vasta jakelusta, jonka edellytyksenä on liikuntaesteisyys tai vä­hintään 75 vuoden ikä. Erityistarpeeseen perustuvan jakelun ehtona on, että jo­kainen saman talouden postin­saaja on oikeutettu palveluun. Toinen vaihtoehto on tuo maksullinen Lähilaatikko-palvelu, jolla postin voi saada vaikka oven pieleen, toteaa palvelupäällikkö Pasanen.

Lähilaatikko-palvelun hinta on alimmillaan 152 euroa vuodessa. Hinta kasvaa, jos reittipoikkeama on yli 10 metriä. Lähilaatikkopalvelulla toimitetaan kuitenkin vain Postin kautta tulevat lähetykset, ei muiden jakeluyhtiöiden postia.

Jos haluaa myös sanomalehdet kotiovelle, tulee tilata Varhaisjakelu kotiin -palvelu.

Nyt siirtotyön alla olevat postinumerosarjat 00730 ja 00750 ovat viimeiset pientaloalueet, joilla ryhmittelyjä nyt tehdään, muut on toteutettu jo aiemmin.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPunaista valoa Sinikka Vepsän liikenneturvallisuusehdotuksille
Seuraava artikkeliKuka ja miten hoidetaan ikääntyvien raha-asiat?