Luontoretkikalenteri houkuttelee lähtemään retkille

Vanhankaupunginlahti on Helsingin lintuparatiisi. Maatuva merenlahti käsittää tervaleppäkorpia, rantaniittyjä, ruovikkolampareita, sankkoja ruovikoita ja matalia vesialueita. Sen rannoilla on ulkoilupolkuja, lintutorneja, kauniita kallioita, vanhoja metsiä ja Viikin pellot. Kuva Teija Loponen

Helsingin kaupungin järjestämät luontoretket alkavat muuttolintujen tarkkailusta Viikissä huhtikuussa ja päättyvät loka-marraskuussa, jolloin ihmetellään taimenten kutua Longinojalla.

Pääkaupunkiseudun luontokohteisiin järjestetään tänä vuonna 134 retkeä. Tiedot niistä on koottu Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri 2018 -esitteeseen. Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat järjestäneet kuntalaisille ilmaisia, opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan. Lähistönkin luonto on uskomattoman monipuolinen ja yllättävä ja myös Koillis-Helsingistä löytyy upeita kulttuuri- ja luonnonmaisemia. Kaikkiaan pääkaupunkiseudun ympäristöissä on rikas lajisto, ja maisemiin liittyy kiinnostavia tarinoita.

Luontoretket virkistävät mieltä, tekevät luontoa tutuksi ja pääkaupunkiseudulle muuttaneita retket ja puistokävelyt auttavat kotiutumaan uuteen asuinpaikkaan.

Painettuja kalentereita on jaossa kaikkiaan 23 000 kappaletta ja niitä löytyy muun muassa luontotaloista ja Virka-infosta Helsingin kaupungintalolta ja pdf-muodossa internetissä. Kirjastoihin kalenterit ehtivät huhtikuun alkupäivinä.

Helsingin luontokohteisiin pääsee tutustumaan myös mobiilisti sivustolta https://citynature.eu/fi/helsinki/.  Luontoretkikalenterista löytyy lisäksi tietoa vieraslajitalkoista.

Retkillä opastukset ovat pääosin suomenkielisiä. Retket ovat maksuttomia, mutta lauttamatkoista peritään maksu. Joillekin erikoisretkille on ennakkoilmoittautuminen, muuten retkille on vapaa pääsy. Osa retkistä on myös esteettömiä. Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin. Varustus sään ja maaston mukaan.

Kevään ensimmäiset retket:

  • Keväänseurantaretki Viikkiin
    su 8.4. klo 9-12.  Kiurut livertävät ja töyhtöhyypät naukuvat Viikin peltojen yllä. Pohjoisen uivelot ja jouhisorsat levähtävät Vanhankaupunginlahdella. Leskenlehti kukkii eteläisillä rinteillä. Lähtöpaikka Koetilantie 1, Viikki.
  • Luontoretki: Haltialan peltojen kevätlintuja
    La 14.4. klo 9-11. Kevään ensimmäinen västäräkki heiluttaa pyrstöään ladon katolla, uuttukyyhky lentää ohi ja lumen alta paljastuneilla tien penkoilla kukkivat leskenlehdet. Lähtö Laamannintien varren P-alue.
  • Luontoretki Mölylän sammakot ja haikarat
    La 21.4. klo 12-14.  Mölylän lampareessa kutee sammakoita ja vesiliskoja. Peukaloinen laulaa juurakon päällä Mölylän metsässä. Harmaahaikarat kunnostavat risulinnojaan pikkusaaressa. Lähtöpaikka Herttoniemen urheilupuiston P-alue, retki päättyy Gardeniaan, Koetilantie 1, Viikki.

Teija Loponen

 

Edellinen artikkeliVieraslajeja hävitettiin yli 300 000 eurolla
Seuraava artikkeliHarri Karppisesta Vuoden yrittäjä