Suuren luokan aurinkovoimala Viikin kampukselle

Kampuksen eri rakennusten katoille nousevan aurinkovoimalan on laskettu pienentävän 30 vuoden käyttöikänsä aikana Helsingin yliopiston hiilijalanjälkeä noin 4 000 hiilidioksiditonnia. KUVA JANINA ISSAKAINEN

Viikin kampukselle valmistuu ensi kesäksi yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista. Hankkeen kokonaiskustannusarvio ilman investointitukia on noin 1,6 miljoonaa euroa.

Kampuksen rakennusten katoille tulevien aurinkopaneelien tuottama nimellisteho tulee olemaan 1,2 megawattia, mikä on lähes 0,4 megawattia enemmän kuin Suomen tällä hetkellä suurimmassa käytössä olevassa aurinkovoimalassa Helsingin Kivikossa, kertoo Helsingin yliopiston verkkouutinen.

Tulevan voimalan tuottama aurinkosähkö syötetään Helsingin yliopiston omistamaan 20 kilovoltin keskijänniteverkkoon Viikin kampuksella. Laajennetun voimalan tuoton lasketaan kattavan nelisen prosenttia kampuskiinteistöjen vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Helsingin yliopisto on parhaillaan käynnistelemässä Viikin rakennustyömaata. Parin viikon kuluttua on tarkoitus aloittaa Viikin kasvihuonealueen tutkimus- ja varastorakennusten katoilta. Sieltä jatketaan Viikinkaaren varrella sijaitseviin Biokeskuksiin. Ensimmäisen vaiheen rakennustöiden on tarkoitus olla valmiina lokakuussa.

Ensi keväänä urakka jatkuu Latokartanonkaaren rakennusten, yliopistollisen eläinsairaalan, maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan koetilan alueen sekä Viikin normaalikoulun katoilla.

Yliopistolla on Viikissä jo ennestään aurinkovoimala, joka on tehty Infokeskus Koronan katolle kaksi vuotta sitten. Koronan aurinkovoimalan nimellisteho on 0,135 megawattia.

Kun Helsingin yliopiston voimala on valmis, on katoille kiinnitetty aurinkopaneeleita kaikkiaan noin 3 500, josta Koronan katolla on jo noin 500. Yhteispinta-alaa paneeleilla tulee olemaan noin 5 600 neliömetriä.

Hankkeen toteuttaa Oulun Energia Oy, ja rakennuttamisesta vastaa Rakennuttajatoimisto HTJ Oy.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMalmin peruskoulu sai muraalin
Seuraava artikkeliTapanilan kävelykierroksella mukana viisi valtuutettua, ministeri ja alueen arkkitehti