Malmin peruskoulu sai muraalin

Seinämuraalit kertovat Suomen satavuotisesta historiasta nostaen esiin merkittäviä henkilöitä, tapahtumia ja rakennuksia. Kuvat Teija Loponen

Malmin-peruskoulun-muraali-4Malmin-peruskoulun-muraali-2Malmin-peruskoulun-muraali-tekijat

Malmin peruskoululaisia odottaa Talvelantien koulurakennuksessa iloinen yllätys. Kesäkuun aikana koulun käytävien seinille on maalattu upeita muraaleja, jotka paitsi tuovat pirteyttä koulun tiloihin, myös kertovat Suomen 100-vuotiaasta historiasta.

-Kesäkuussa olimme yhden viikon kaikki illat sekä vielä viikonlopun koululla. Siinä ajassa kuusi nuorta miestä, talkoolaista, sai maalaukset valmiiksi, kertoo idean isänä ja puuhamiehenä toiminut koulun historian lehtori Jyrki Mery.

Maalausten syntyhistoria on kuitenkin paljon pidempi.

-Idea seinämaalauksista heräsi jo pari vuotta sitten toimiessani oppilaskunnan ohjaajana. Silloin rehtori ja oppilaat pohtivat, miten koulusta saataisiin miellyttävämpi sisustamalla ja siihen hankkeeseen liittyen koululle hankittiinkin sohvia ja muita kalusteita. Yksi oppilas ehdotti myös, että koulun seinille pitäisi saada käytävämaalauksia. Asia jäi takaraivoon ja sitten lähdin sitä hiljalleen viemään eteenpäin, kertoo Mery.

Ensin hän haki ajatukselle hyväksyntää rehtoreilta, joilla ei ollut mitään asiaa vastaan. Silloisen rakennusvirastonkin isännöitsijä oli myötämielinen, joskin totesi, että maalaukset pitää suorittaa ammattilaisvoimin, ei oppilastyönä. Opetusvirastokin puolsi asiaa, mutta ongelmaksi nousi se, että kukaan ei lupautunut kattamaan kustannuksia.

-Ryhdyin etsiskelemään ihmisiä, jotka suostuisivat tulemaan ilmaiseksi töihin. Se ei ollut helppoa. Lopulta törmäsin kuuden katutaiteilijan ryhmään ja mietinnän jälkeen he suostuivat talkoolaisiksi, kunhan hankkisin maalit ja muun tarvittavan materiaalin. Lantti sieltä ja toinen täältä ja lopulta tarvittava tonni oli kasassa. Saimme lopulta rahoitusta tarvikkeisiin koulumme budjetista, opetusvirastosta ja loput Lions klubi Helsinki-Pohjoiselta, Mery iloitsee.

Muraali liittyy vahvasti Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniin. Maalaus alkaa ala-aulasta esihistoriallisesta Suomesta, jota kuvaa shamaani. Suomen historia jatkuu Venäjän vallan alla olemista kuvaavalla maalauksella, sitten tulee Suomen sisällissota ja talvi- ja jatkosota. Suomen kehittymistä kuvataan muun muassa tukinuitolla,  urbanisoitumisella sekä SF-elokuvilla, Suomen merkittävät henkilöt nostavat esiin Sibeliuksen, Kekkosen sekä Halosen ensimmäisenä naispresidenttinä. Kuvissa on myös tärkeitä rakennuksia Malmin lentokentästä eduskuntataloon ja Stadioniin. Monikulttuurisuus näkyy esimerkiksi Rautatieasemalta karanneena kivimiehenä, joka on vetänyt muslimihuivin päähänsä.

-Minä toivon ja uskonkin, että tämä Suomen historia kuvina innostaa oppilaita ja saattaa ehkä saada jonkun kiinnostumaankin Suomen vaiheista vuosisatojen saatossa. Olen todella iloinen ja ylpeä tästä talkooporukan urakasta ja lopputuloksesta. Mielenkiintoista kuulla oppilaiden ja opettajienkin kommentteja kun näkevät valmiit työt, historian lehtori Mery tuumii.

Muraali

Seinämaalaus eli muraali maalataan seinään, kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen. Seinämaalauksessa kuvaan yhdistetään usein tekstiä, hahmoja, taustoja tai symboleita.
Wikipedia

Teija Loponen

 

Edellinen artikkeliSe alkaa taas
Seuraava artikkeliSuuren luokan aurinkovoimala Viikin kampukselle