Tommi Kalenius: Miten kotiin löydetään?

tommi kalenius
Tommi Kalenius on monipuolinen muusikko, joka tekee kappaleita itselleen ja myös muille artisteille. Kuva Emmi Kähkönen

Viikin kirkolla on tarjolla melkein ensi-ilta, tulevana sunnuntaina pääsee kuulemaan viikon päästä julkaistavan Tommi Kaleniuksen uuden albumin Miten kotiin löydetään? kappaleita.

Lauluntekijä Tommi Kalenius jatkaa uudella albumillaan tuttua syvien tuntojen tulkitsemista. Edu Kettusen tuottama kahdentoista kappaleen kokonaisuus on jatkumoa viime vuonna julkaistulle Liikuta mua -albumille.

Kappaleissa on tavoiteltu juurevasta akustisesta folk-ilmaisusta tuttuja tarinankerronnan perinteitä ja haluttu laittaa kappaleiden ympärille vain pakollinen.

-Liikuta mua -levyn jälkeen syntyi tarve jatkaa jonkin etsimistä, minkä koin lauluntekijänä löytäneeni. Lisäksi elämään mahtui vaikeita vaiheita ja tuntui, että ainoa pakopaikka kaikelta oli laulaa ja soittaa. Halusin tuntea nämä laulut sellaisina, että kaikkia kulmia ei hiota, avaa Tommi uuden albumin sisällön syntyä.

Tommin taustalla soittavat viikkiläinen Miika Pelkonen, koskettimet ja Pasi Ryökkynen, basso.

Äänekoskella kasvanut Kalenius aloitti laulujen tekemisen gospelmusiikin parissa. Soolouran ensimmäinen julkaisu oli albumi Jäljet vuonna 2007. Saman vuoden loppupuolella Kalenius tutustui musiikkituottaja Pekka Ruuskaan ryhtyen artistiksi ja lauluntekijäksi tämän silloin vasta perustettuun Kaiku Entertainment -musiikkiyhtiöön. Vuosina 2009–2011 Kalenius toimi myös musiikkikustantamo Kaiku Songsin ”song pluggerina”, eli välitti laulunkirjoittajien teoksia eri levy-yhtiöiden artisteille.

Vuonna 2010 Kalenius solmi levytyssopimuksen Universal Musicin kanssa, joka julkaisi huhtikuussa 2011 albumin Ihminen on ihmisiä. Huhtikuussa 2015 ilmestyi Kaiku Recordingsin julkaisemana kolmas sooloalbumi Liikuta mua. Nyt siis vain reilun vuoden myöhemmin ilmestyy neljäs albumi Miten kotiin löydetään?

Tommi Kalenius on soolotuotantonsa lisäksi tehnyt kappaleita monille suomalaisille artisteille pop-kentän laidasta laitaan. Tunnetuimpia lienevät Jari Sillanpään Rakkaudella merkitty mies sekä Elämän tärkein ilta, Katri Helenan Enemmän, Virve Rostin Hei Huominen, Neljänsuora feat Suvi Teräsniskan Täävalssi, Reckless Loven Back to paradise sekä Laura Voutilaisen Tie ja Sirun Et oo se sama.

Tommi Kalenius on ensimmäiseltä koulutukseltaan kirkon nuorisotyönohjaaja ja sosionomi, sittemmin musiikista muodostui päätyö.

Teija Loponen

Tommi Kaleniuksen uuden levyn musiikkia Viikin kirkolla 16.10. kello 18. Vapaa pääsy, ohjelma 6 e.

Edellinen artikkeliAla-asteille omat oppilaaksiottoalueet
Seuraava artikkeliRiemuvoitto liikkujille