Humanoidirobotti ohjaa taukovoimistelua Hiidenkivessä

KUVA TL

Kymmenessä koulussa kokeillaan kevään ja syksyn aikana, miten pieniä humanoidirobotteja voi hyödyntää opetuksessa. Yksi kokeilukouluista on Hiidenkiven peruskoulu.

Ohjelmoitava Zora-robotti on 57 cm korkea ja sillä on ihmismäinen vartalo. Robottia ohjataan tabletlaitteen avulla.
– Robotin avulla voi oppia hauskalla tavalla ohjelmointia. Robotti on monipuolinen oppimisen työväline, ja oppilaat saavat näin monipuolista kokemusta robotiikasta ja robottien käytöstä arjessa, sanoo opetuspäällikkö Marjo Kyllönen.

Zora-robotti voidaan ohjelmoida tekemään erilaisia tehtäviä ja siihen on ohjelmoitu valmiiksi muun muassa matematiikkapelejä, taukovoimisteluliikkeitä ja kuullun ymmärtämisen harjoituksia.
Robotissa on sensoreita, puhesyntetisaattori, kaiuttimet ja kamera, joiden avulla se näkee, kuulee, liikkuu ja reagoi. Zora-robotit on alun perin kehitetty hoiva-alan tarpeisiin.
Helsinkiläiskouluille on hankittu kaksi Zora-robottia osana Koulutuksellisen tasa-arvon edistäminen -hanketta, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kaikilta kymmeneltä koululta on osallistunut vähintään yksi opettaja käyttöönottokoulutukseen, jossa perehdyttiin Zora-robotin ominaisuuksiin. Toinen roboteista kiertää noin kahden viikon jaksoissa yhdeksällä kouluilla. Toinen robotti sijoittuu pysyvästi Aurinkolahden teknologiapainotteiseen peruskouluun.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliVantaa ehdottaa Helsingille: Kaupungeille yhteinen maauimala!
Seuraava artikkeliKimmo Pälikkö tekee tutuksi kadonneen Helsingin