Koura tekee väsymättä töitä

Apteekinhoitaja Krista Merras esittelee, kuinka robotin poimima lääkepakkaus tulee hetkessä farmaseutin käden ulottuville. Kuva Teija Loponen

Robotiikkaa on pitkään hyödynnetty teollisuudessa ja myös jopa vanhustenhoidossa. Yrityksissä robotti on mainio apu etenkin varastojen järjestelyssä ja tuotteiden haussa.

Robotti eli työkavereiden kesken Koura on paiskinut töitä Viikin Yliopiston Apteekissa jo maaliskuusta alkaen. Kaksi väsymätöntä ”kättä” lajittelee jatkuvasti lääkepaketteja varastohyllyihin, siirtelee niitä optimaalisempiin paikkoihin ja kerää asiakkaiden reseptien tuotteet farmaseuttien käden ulottuville.

– Aikaa säästyy kyllä valtavasti. Ennen keräilijät tai farmaseutti itse haki lääkkeet hyllyistä, nyt sen tekee kaksi robottikättä huomattavasti nopeammin. Jos keräiltävää ei ole, niin Koura järjestelee hyllyjä. Se myös järjestelee lääkkeet vanhenemispäivän mukaan ja tekee jatkuvaa inventointia. Työntekijät hoitavat kuitenkin edelleen tilausten teon, kertoo apteekinhoitaja Krista Merras.

Robotin käyttö on yllättänyt apteekin väen iloisesti. Sen käyttöönottovaiheessa oli luonnollisesti enemmän tehtävää, kun robotille piti ohjelmoida kaikki sen käsien kautta kulkevat 15 000 erilaista pakkausta, mutta nyt se hoitelee tehtäviään jo täysin itsenäisesti.

Vain nesteitä tai ulokkeita sisältäviä lääkepakkauksia Koura ei käsittele.

Koura työssään.

Koura poistaa vialliset pakkaukset ja ilmoittaa lääkkeiden vanhenemisesta. Kun uusi kuorma tulee, pakkaukset kipataan robottiyksikön liukuhihnalle ja Koura asettelee niitä paikoilleen aina silloin, kun asiakkaiden reseptilääkehakuja ei ole. Ja jos sen toimintaan tulee häiriö, se ilmoittaa siitäkin. Osaan ongelmista tietää henkilökunta parannuskeinot, vaikeammissa tapauksissa on huolto saatavissa paikoille ympäri vuorokauden.

Kouran nimi on henkilökunnan keksimä. Nimestä järjestettiin kilpailu ja robottitiimin valitsemien parhaiden ehdotusten kesken äänestettiin.

– Nyt hän on jo yksi meistä, Krista Merras toteaa.

Asiakkaille robotin toiminta ei näy mitenkään. Sillä on oma varastohuoneensa, jossa se toimii ja asiakas saattaa huomata vain sen nopeuden siitä, että lääkepaketti ilmestyy jopa muutamassa sekunnissa farmaseutin ulottuville.

– Koura on todella näppärä ja sen avulla vapautuu henkilökunnalta paljon enemmän aikaa asiakaspalvelutyöhön ja lääkeneuvontaan, kiittelee apteekinhoitaja Merras.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPihlajamäessä halutaan pitää kiinni omasta terveysasemasta
Seuraava artikkeliTapanilan Erälle naisten lentopallon 1-sarjapaikka