Kimmo Pälikkö tekee tutuksi kadonneen Helsingin

Malmitalon gallerian näyttelyssä on esillä yli 450 erilaista Helsinki-aiheista korttia. Malmilta hän on ikuistanut muun muassa vanhan juna-aseman sekä Malmin lentoaseman.

Kimmo Päliköstä kuullaan ja hänen töitään nähdään maaliskuussa sekä Malmilla, että Pukinmäessä. Malmitalolla avautuu hänen Helsinki-aiheisia töitään esittelevä näyttely ja Pukinmäessä mies on itse paikalla kertomassa taiteestaan Pukinmäki-Seuran tilaisuudessa.

Kimmo Pälikön tuotanto on tullut myös kansainvälisesti tunnetuksi grafiikan taulusarjojen, Helsinki-aiheisten taidekirjojen sekä postikorttien välityksellä, joita muun muassa kaupunki on lahjoittanut ulkolaisille vieraille.

Kimmo Pälikkö on sekä tietokirjailija että kuvataiteilija. Hän on kuvannut Helsinkiä ja suomalaisia kulttuurimaisemia grafiikan keinoin sekä piirtäen, että maalaten. Hän on taltioinut katoavaa Helsinkiä 1960-luvun puolivälistä lähtien ja järjestänyt Helsinki-aiheisia ”Katoavaa kaupunkia” -taidenäyttelyitä vuodesta 1970. Suurelle yleisölle hänen työnsä tulivat tutuiksi jo 1970–luvun alussa postikorttien ja grafiikan taulujen muodossa sekä kuvan suunnitteluun liittyvistä yleisöluennosta.

Vuoteen 2016 mennessä on luetteloitu yli 1500 erilaista Pälikön tuotantoon liittyvää postikorttia, joiden yhteinen painosmäärä ylittää 85 miljoonaa. Taidegrafiikan aiheita hän on tehnyt yli 400.

Kimmo Pälikkö on 8-lapsisen perheen ainoa poika. Sodan jälkeen perhe muutti Somerolle, jossa Pälikkö hyväksyttiin jo nuorena opiskelemaan aikuisten taidekerhoon. Ensimmäiseen yhteisnäyttelyyn hän osallistui 11-vuotiaana. Taideopinnot jatkuivat Helsingin suomalaisessa työväenopistossa.

Päivätyön ohella hän opiskeli sekä Vapaassa taidekoulussa että Taideteollisessa korkeakoulussa.
Kimmo Pälikölle myönnettiin vuonna 2000 Suomen Posti Oyj:n ansiokirja Vuoden postikorttiteko, jonka jakoperustana on merkittävä postikorttikulttuurin edistäminen Suomessa.
Tietokirjailijana Kimmo Pälikkö on julkaissut sekä oppikirjoja että kuvateoksia, yhteensä yli 15 kirjaa. Viimeisin oppikirja, Linnut – Birds, ilmestyy kevättalvella 2016. Se käsittelee lintujen maalaamista ja on viides kirja kirjasarjassa ”Kuvan tekeminen – Greating art”.

Malmitalon galleriassa huomenna avautuva näyttely koostuu Pälikön kadonneen Helsingin näkymistä, joita esitellään sekä akvarelleina että postikortteina.
Pukinmäessä Kimmo Pälikön tapaa Pukinmäki-seuran kevätkokouksessa 17.3. Siellä kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa kello 18 alkaen on Kimmo Pälikkö kertomassa taiteestaan ja sen lähtökohdista. Tilaisuus pidetään Madetojan palvelutalossa, Madetojankuja 3.

Kimmo Pälikkö: Kadonnutta Helsinkiä akvarelleina ja kortteina 3.3.–24.3. Malmitalon galleria. Avoinna ma–pe 9–20 ja la 9–18 paitsi 24.3. klo 9–18 ja suljettu pääsiäisen, 25.–28.3. Vapaa pääsy.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHumanoidirobotti ohjaa taukovoimistelua Hiidenkivessä
Seuraava artikkeliErällä kepulit otteet ennen pudotuspelejä