Päätöstiedote synnytti torijuhlat: Tapanilan kouluja ei yhdistetä!

Torilla tavataan, kirjoitti Tiina Jaakkola Facebookin Tapanila-ryhmään viime viikon maanantai-iltana, kun tositarina omasta koulusta oli saanut onnellisen lopun. Syksyllä on tarkoitus pitää viralliset juhlat koko kylän väelle. LUKIJAN KUVA

Riemu repesi Tapanilan torilla viime viikon maanantai-iltana heti sen jälkeen, kun Tapanilan koulujen yhdistämisasia oli kumoutunut kaupunginhallituksessa äänin 10-5.

– Olimme sopineet Tapanilassa etukäteen, että pistämme pystyyn kansanjuhlat, jos päätös on hyvä. Kokous oli todella pitkä ja päivystin monta tuntia koneella, että päätöstiedote tulee, kertoo tapanilalainen Tiina Jaakkola.
Seitsemän aikaan tuli tiedote, ja Tapanilasta kurvattiin Malmille kuohujuomaa hakemaan. Kahdeksan aikaan torilla raikui iloinen laulu, lapset nauttivat jäätelöä ja sipsejä, aikuiset skoolasivat.

Vuoden vääntö siitä, onko Tapanilan koulu syytä yhdistää isomman kanssa, sai pisteen, kun kaupunginhallitus päätti tapulikaupunkilaisjäsen Veronika Honkasalon esityksestä heittää roskiin koko yhdistämisajatuksen.

Honkasalo sai taakseen oman puolueensa Silvia Modigin, vihreiden Emma Karin ja Otso Kivekkään, demarien puistolalaisjäsen Osku Pajamäen, malmilaisjäsen Mirka Vainikan sekä Pilvi Torstin, keskustan suutarilalaisjäsen Terhi Peltokorven sekä Mika Raatikaisen (ps.) ja Marcus Rantalan (rkp.).

Tapanilan koulujen hallinnollista yhdistämistä Hiidenkiven peruskoulun kanssa kannattivat vähemmistöön jääneet kokoomuksen Arja Karhuvaara, Lasse Männistö, Tatu Rauhamäki ja Laura Rissanen sekä vihreiden Hannu Oskala.

Tapanilalaisten riemua varjostaa kuitenkin suru naapurikaupunginosien puolesta. Samassa kokouksessa kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto yhdistäisi Töyrynummen ala-asteen ja Suutarilan yläasteen 1.8.2016 alkaen.
Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin, vaikuttaako politiikassa vain eniten ääntä pitävien mielipide. Suutarilan ja Töyrynummen tilanne oli monilta osin Tapanilan kaltainen.

Jaakkolan mielestä pelkkä äänekäs vastustus ei auta. Tarvitaan painavia perusteluja.
– Tapanilan koulu nousi esityslistalle noin vuosi sitten. Esitys perustui monilta osin virheellisiin tietoihin. Eivät poliitikot voi tietää kaikista virheistä, jos niistä ei kerrota heille. Postituslistamme noin 80 asukkaasta reilu 20 on etsinyt aktiivisesti tietoa ja antanut asiaan oman alansa osaamista.

Lopulta asukkaat saivat osoitettua, että oppilasmäärät eivät ole millään mittarilla laskemassa, vaan lukuihin on tulossa roima korotus. Siksi hallinnollinen yhdistäminen tai remontin alla olevasta puukoulusta luopuminen olisi suuri virhe.
Jos esitys olisi kuitenkin hyväksytty ja viety valtuustoon, mitä olisitte tehneet? Löytyykö Tapanilasta neuvoa Töyrynummen ja Suutarilan vanhemmille?
– Olisimme lähestyneet valtuutettuja ja alkaneet vaikuttaa vielä heihin. He tekevät isoja päätöksiä oman työnsä ohessa, ja ovat pitkälti viraston esittelijän antaman tiedon varassa. Olisimme jakaneet valtuutetuille keräämäämme faktaa, vastaa Jaakkola.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliRuuhka-aikaa
Seuraava artikkeliSuomen parhaat rokkarit tulivat Jakomäestä