Susi puhuu Tapanilassa

Pauliina Susi on käsitellyt kirjoissaan usein varsin ajankohtaisia asioita. KUVA LENITA SUSI

Tapanilan kirjaston kevään ensimmäiseksi kirjailijavieraaksi saapuu toimittaja, kirjailija Pauliina Susi, jonka tarinointia kuullaan ensi keskiviikkona.

Pauliina Susi julkaisi esikoisromaaninsa Ruuhkavuosi vuonna 2005. Viihdyttävä ja vauhdikas kertomus nuoren nykynaisen ongelmista eli kunnianhimon ja arkirealismin yhteensovittamisen vaikeuksista sai varsin innostuneen vastaanoton.

Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt Lukot oli jotain hieman muuta. Viihdyttävyyden sijaan aiheena oli välittäminen, tuloksena oli arvosteluiden mukaan jopa hivenen lohduton kirja ihmissuhteinen vaikeuksista ja ihmisten välisen vallankäytön ongelmista.

Verkostomarkkinoinnin syövereihin pureutuva trillerimäinen romaani Pyramidi ilmestyi 2009, varsin ajankohtaiseen aikaan. Se paljasti, miten liike-elämässä kaikki on kaupan, vaikka aina ei tiedettäisikään, mitä myydään tai ostetaan. Seuraavana vuonna Susi loi luettavaksi Nostalgian, jossa keskeisenä teemana on turvaton työelämä. Omakohtainenkin kokemus saattoi kuultaa läpi tarinassa, jossa freelancerit joutuvat tyytymään mahdottomiin sopimuksiin ja työsuhteessa olevilla on ainainen pelko konsulttien tekemistä irtisanomislistoista.  Kirja tarjoaa niin satiiria kuin jännitystäkin ja nauraakin saa.

Tuorein teos Takaikkuna on viime vuodelta. Takaikkuna on psykologinen trilleri, joka vie lukijan verkkorikollisuuden uhkaavaan maailmaan. Sen käännösoikeudet myytiin syksyllä saksalaiselle DTV-kustantamolle.
Nostalgian ja Takaikkunan välissä Susi teki muun muassa novelliantologian 16 tarinaa toivosta sekä Radioteatteriin kuunnelman Karhunkatsojat.

Koulutukseltaan Pauliina Susi on valtiotieteiden maisteri. Susi opiskeli pääaineenaan sosiologiaa ja sivuaineena viestintää. Gradun hän teki miesten osallistumisesta synnytykseen.
Susi on työskennellyt myös vapaana toimittajana sekä toimitussihteerinä Iiris-lehdessä, Sara-lehdessä, Kotiliedessä ja Yliopisto-lehdessä sekä päätoimittajana Yliopistolainen-lehdessä.

Tapanilan kirjastoon Pauliina Susi saapuu keskustelemaan tuotannostaan ja kirjailijan työstä ensi keskiviikkona 20.1. kello 18.30. Häntä haastattelee Suvi Ahola.

Teija Loponen