Timo Uotila lahjoitti isänsä veistoksen Tapanilan kirjastolle

Timo Uotilan lahjoituksen otti vastaan Tapanilan kirjaston johtaja Tarja Vuorinne. Kirjastolle lahjoitettu teos on taiteilija Gunnar Uotilan puuveistos Muotoja puussa (1982). Kuva Jarmo Loponen

Viime keskiviikkona Tapanilan kirjasto sai lahjoituksena puistolalaistaiteilija Gunnar Uotilan puuveistoksen.

Taideteoksen kirjastolle lahjoitti tapanilalainen Timo Uotila, joka lahjoitustilaisuudessa myös esitteli kuvin ja sanoin isänsä tuotantoa.

– Päätin lahjoittaa isäni Gunnar Uotilan veistoksen Tapanilan kirjastolle. Kirjasto on taideteoksen näkyvyydelle parempi paikka kuin museo, jossa käydään kerran vuodessa jos sitäkään. Kirjastossa vieraillaan vähintään kerran viikossa. Vein näytteille kolme erilaista teosta. Niistä valittiin kirjaston lukunurkkaan sopivan muhkea Muotoja puussa vuodelta 1982, kertoo Timo Uotila.

Gunnar Uotila (9. 1.1913- 14. 6.1997), oli erityisesti puuveistoksistaan tunnettu kuvanveistäjä. Puusta Uotila veisti elegantteja eläinaiheita ja pulleita naishahmoja, mutta myös puoliabstrakteja sommitelmia. Puun käsittelyn hän oli oppinut jo lapsena isältään, joka oli puuseppä.

Taideteollisessa keskuskoulussa 1934–1937 opiskellut Uotila suosi erityisesti puuta veistoksissaan, mutta käytti myös kiveä ja pronssia.

Gunnar Uotilan ensimmäinen näyttely oli 1940 ja sen jälkeen hän osallistui moniin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa.

Ulkomailla hänen töitään nähtiin muun muassa Berliinissä, Kiirunassa ja Prahassa. Uotilan retrospektiivinen näyttely nähtiin myös vasta avatussa Malmi-talossa vuonna 1995.

Puistolalaistaiteilijan töitä on Ateneumin ja useiden muiden taidemuseoiden kokoelmissa, sekä monissa kirkoissa, myös Malmilla ja Puistolassa.

Uotila veisti myös hautamuistomerkkejä. Puistolalaisille on hyvin tuttu näky Puistolan torilla sijaitseva Uotilan tekemä luonnonkiveen upotettu reliefi monivuotisen ystävän ja naapurin Reino Helismaan kunniaksi.

Monipuoliseksi kuvanveistäjäksi kiitelty Gunnar Uotila oli Suomen kuvanveistäjäliiton kunniajäsen. Hänelle oli myönnetty valtion taiteilijaeläke.

Teija Loponen