Puistolan vanha koulurakennus halutaan suojelluksi

Puistolan vanha kansakoulu on tyylikäs rakennus, jonka haluttaisiin myös säilyvän sellaisena.

Puistola-Seura on lähestynyt kaupunginhallitusta toiveella suojella Puistolan vanha kansakoulu.

Puistolan hirsirakenteinen kansakoulurakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1929, jolloin Helsingin maalaiskunta päätti rakennuttaa samalla paikalle uuden. Arkkitehti Jalmari Peltosen suunnittelema tiilinen uudisrakennus valmistui vuonna 1930. Osoitteessa Tenavatie 2 sijaitseva rakennus on siitä lähtien ollut jatkuvasti koulukäytössä, ensin kansakouluna ja sitten peruskouluna.

Puistola-Seura toteaa kaupunginhallitukselle, että opetuslautakunnan äskettäin tekemät ratkaisut viittaavat rakennuksen historian päättyvän kouluna, eikä tulevista käyttötarkoituksista ole tietoa.
-Puistolan koulu on rakennettu jyrkähkön mäen laelle. Pääsisäänkäynnin yläpuolella on kaunis erkkeri, josta käsin pihanäkymää on mahdollista valvoa sisältä käsin. Porrasta valaisee korkea ikkuna rakennuksen päädyssä ja toisen kerroksen juhlasalia pystyt valoikkunat. Muun muassa nämä ovat yksityiskohtia, joiden ansiosta kokonaisuus vaikuttaa poikkeuksellisen huolellisesti suunnitellulta ja onnistuneelta. Hillityt koristeaiheet julkisivussa ensimmäisen kerroksen ikkunoiden yläpuolella heijastavat ajalle ominaista art deco –suuntausta, kirjeessä todetaan.

Puistola-Seura toivoo suojelumääräyksen koskevan rakennuksen alkuperäistä asua, ei siihen jälkeenpäin tehtyjä muutoksia. Alkuperäinen ulko-ovi on jossakin vaiheessa vaihdettu teolliseksi oveksi, ja oven lähettyville on lisätty sadekatos. Muutokset vaikuttavat rakennuksen tyyliin ja kokonaisuuteen sopimattomilta.

Yliarkkitehdin arvonimen saaneen Jalmari Peltosen laaja tuotanto käsittää suuren määrän asuin- ja liikerakennuksia, tehtaita, kouluja ja maatalousrakennuksia.
Erityisen runsaasti Peltosen piirtämiä taloja on Taka-Töölössä. Lähes kaikki Töölön torin ja sen lähialueiden rakennukset ja porrasinteriöörit 1920- ja 1930-luvulta ovat nyttemmin suojeltuja. Peltonen suunnitteli Helsingin maalaiskuntaan Puistolan kansakoulun lisäksi useita koulurakennuksia, muun muassa Malmille. Nekin ovat nykyisin kaavamerkinnällä suojeltuja.

Seura toivoo, että Puistolan vanhan koulurakennuksen uusi käyttö tulisi olemaan sellaista, että rakennus on tarvittaessa helposti palautettavissa kouluksi. Suojelumääräys on tältäkin kannalta katsottuna perusteltu.
Puistola-Seura esittää, että Kaupunginhallitus ryhtyisi toimiin, jotta Puistolan asemakaavaan lisättäisiin maankäyttö- ja rakennuslain 57. pykälässä tarkoitettu suojelumääräys vanhan koulurakennuksen purkamisen ja sen ulkoasun turmelemisen estämiseksi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHelsy jyrähti yleiskaavaehdotuksesta
Seuraava artikkeliKirjastot luopuvat käteiskassoista