Ulkoa tulevia uhkia

Kotikulmilla on hyvä ja turvallista olla, niin toivotaan ja oletetaan. Ja niin sen pitäisi tietysti ollakin, olipa kyse sitten lasten liikkumisesta yksinään, liikenneturvallisuudesta tai asuinympäristöstä. Viime aikoina runsas pakolaisten tulo on saanut välillä käsittämättömiä reaktioita aikaan, jotkut kun tuntuvat uskovan kaikkien pakolaisten olevan terroristeja, rosvoja tai muuten asuinympäristöään tuhoavia ihmisiä. Kyse on kuitenkin pääsääntöisesti sotaa pakoon lähteneistä ihmisistä, jotka haluavat jäädä eloon ja saada perheensä turvaan. Lehtemme ilmestymisalueellakin ovat pakolaiset herättäneet ajatuksia. Jokunen ihminen haluaisi vaikuttaa siihen, ettei tänne pakolaisia majoiteta, jotkut taas jo kyselevät, mihin voisivat toimittaa vaikkapa vaatteita tai peitteitä niitä tarvitseville.

Tappajaetanoista on lehdessämme kerrottu ennenkin, tässä numerossa palataan vielä asiaan ja kerrotaan malmilaistutkijan toimesta vinkkejä, joilla tuon espanjansiruetanan voi pitää etäällä istutuksista.
Uusin ulkoapäin tullut uhka puutarhojen hyvinvoinnille on tyrnikärpänen. Uusi tulokaslaji on kelju tuholainen, joka jättää jälkeensä vain tyhjät marjan kuoret. Tyrnikärpänen on merkittävä tyrnin marjojen tuholainen ja se on levinnyt aivan viime vuosina suurimpaan osaan Euroopan maista.  Nyt siis myös Suomeen. Tyrnikärpänen munii heinäkuussa raakileisiin ja toukat syövät hedelmän lihan, jolloin pensaisiin jää tyhjät marjan kuoret. Kärpäsen tihutyöt näkee parhaiten nyt syksyllä, kun marjojen kuoret jäävät roikkumaan pensaaseen ja muuttuvat tummiksi rusinoiksi. Keväällä havainnointi on hankalampaa toukkien piileskellessä maan alla. Luonnonvarakeskus toivoo ilmoituksia tyrnikärpäsistä, jotta niiden leviäminen saataisiin estettyä.

Uhka hyvinvoinnille voi syntyä myös itseaiheutettuna. Väärillä elämäntavoilla tai toiminnoilla. Niin ihanaa kuin auringosta nauttiminen onkin, voi tuo taivaalla loistava pallo olla myös ihosyövän aiheuttaja. Auringonoton suhteen, kuten kaiken muunkin, on syytä pysyä kohtuudessa. Pieni määrä ei tee pahaa, mutta yliannostus kyllä. Hyvä olo –teemassamme muistutetaan luomien tutkimisen tärkeydestä. Mahdolliset muutokset kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeli80-vuotias PK-35 juhli koko päivän pelaten ja tavaten
Seuraava artikkeliKausi päättyi MPS:n nousuruiskutteluun!