Osku Pajamäki – pätevä kuntapoliitikko

Osku Pajamäki (sd.)

Osku Pajamäki (sd) pyrki viidesti eduskuntaan, mutta totesi viimeisen kerran olleen jo liikaa. Nyt hän ei ollut mukana, koska koki, ettei löydy motivaatiota. Omistautuminen oman yrityksen vetämiseen vie paljon aikaa.

– Koen, että minulla on enemmän annettavaa Helsingin kuntapoliitikkona ja olen tyytyväinen, kun puolue on antanut minulle aseman johtaa omaa ryhmäämme ja toimia kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana.
Tässä asemassa ja puistolalaisena poliitikkona hän haluaa oppositiosta kysyä liikenneministeri Anne Berneriltä ja pääministeri Juha Sipilältä, aikooko uusi hallitus aloittaa Helsingin kaupunginhallituksen kanssa neuvottelut Malmin kentän käytöstä, vai ovatko puheet lentotoiminnan tärkeydestä olleet sittenkin vain populismia, joka ei perustu todelliseen haluun säilyttää kentän nykyisiä toimintoja.

Pajamäki kuuluu vasemmistopuolueiden paikalliseen enemmistöön, joka haluaa rakentaa 20-25 000 ihmiselle asunnot kenttäalueelle. Toisaalta hän korostaa olevansa aktiivinen liikkuja, joka puolustaa virkistyskaavan ja kuntoilumahdollisuuden säilyttämistä ympäröivällä alueella. Laskuvarjohyppykurssikin tuli suoritettua Malmilla.

Hänen mielestään olisi tärkeätä, että alueen asukkaille selvitettäisiin, miksi Malmin kesken jääneen kehityksen kannalta olisi välttämätöntä saada uudisrakentamisella Malmista elinvoimainen palvelukeskus.

Osku toivoo, että kuntapolitiikassa hänellä on demariryhmää johtaessaan käytettävissään kaikki parhaat nimet työskentelemässä valtuustossa ja lautakunnissa. Päivi Lipposen lähtö oli pettymys. Takaisku oli myös toisen apulaiskaupunginjohtajan paikan menetys, valtuuston enemmistö katsoi paikan kuuluvan toiseksi suurimmalle ryhmälle vihreille.
-Uskon, että yhteistyö Anni Sinnemäen kanssa sujuu hyvin.

Sen sijaan hän ei löydä huolellisella tutustumisellakaan Sipilän hallituksen ohjelmasta hyviä asioita Helsingin kannalta.
Pajamäen mukaan väylähankkeet puuttuvat kokonaan, vaikka on selvää, että uudisrakentaminen tulee tehdä ratojen ja väylien varrelle.

Helsingissä on Pajamäen mielestä paljon parempi tilanne kuin koko maassa, sillä 10 000 asukkaan vuotuinen muuttovoitto tekee ikärakenteesta varsin terveen.
–Tämä merkitsee 40 000 uutta ihmistä valtuustokauden aikana ja uudisrakentamisen rinnalla tarvetta rakentaa ajoissa päiväkodit, koulut ja kauppakeskukset. Yleiskaavakeskustelussa on isojen puolueiden välillä suuria eroja uusista osa-aluekaavoista ja täydennysrakentamisesta.

Valtuustossa Pajamäki kokee hyväksi, ettei kaksi suurta puoluetta yhdessäkään pysty saamaan enemmistöä, vaan siihen on saatava ainakin yksi pienpuolue tueksi.
Hän mainitsee oman alueen pitkäaikaisista tutuista valtuutetuista esimerkiksi  Keskustan Terhi Peltokorven, jonka kanssa on ollut hyvää yhteistyötä, kun on rakennettu kokoomuksen tai vihreiden kanssa enemmistöjä.

Koulukiistoissa yhdistämistarpeesta esimerkiksi Tapanilassa hän katsoo, ettei jonkin 100 000 euron säästön takia kannata ottaa riskiä ja yhdistää, vaan pitää vanhemmat taistelujen sijasta tyytyväisinä, sillä tyhjäksi jäävän koulun vuokraus ei suju kädenkäänteessä.
Pajamäen mielestä on tärkeätä, että budjettilinjauksissa päästään kompromisseihin ennen kuin tehdään lopullisia päätöksiä. Toinen oleellinen asia Helsingissä on johtamisjärjestelmän uusiminen. Osku itse on kallistumassa pormestarimalliin.

 Timo Huotinen

Edellinen artikkeliMalmin lentoasema uhanalaisin kulttuuriperintökohde
Seuraava artikkeliPuiU ja Ponnistajat aaltoilivat tasapelin