Sisäkatto murtui kesken Malmin apteekin avajaisten

Sisäkatto on nyt tuettu puusta tehdyillä telineillä. Remonttimiehet aikovat avata katon keskiviikkona, jolloin selvinnee vaurioiden laajuus. KUVAAJA SIRPA PEURA

Malmin apteekin uusien tilojen avajaisriemu vaihtui katon halkeamisen takia täystyrmistykseksi maanantaina keskipäivän jälkeen. Tuuriakin oli, sillä loukkaantumisilta vältyttiin.

Ylä-Malmin torille Danske Bankin entisiin tiloihin remontoitu liikehuoneisto alkoi kumista ja rytistä eilen kesken henkilökunnan asiakkailleen tarjoamien avajaiskahvien.

– Joku sanoi, että Danske Bankin valomainosta irrotetaan ulkona. Mutta sitten rytinä alkoikin kuulua apteekin sisällä, apteekkari Sirpa Peura kertaa eilispäivän epätodellista hetkeä.

Seuraavaksi katseet nousivat ylöspäin ja kaikkien kasvoille levisi ällistys, sillä sisäkatto alkoi repeillä niin, että siihen ilmestyi näkyviä halkeamia.

Malmin apteekki katto halkesi (1)
Tässä näkyy yksi katon halkeamista. KUVAAJA SIRPA PEURA

– Katto halkesi monesta kohtaa ja kaikki säikähtivät. Onneksi katto ei kuitenkaan tullut alas.

Apteekkari soitti hätäkeskukseen kello 12.20 ja sen jälkeen VVO:lle.

– Palokunta sanoi, etteivät he tule, koska katto ei ole pudonnut. VVO määräsi tilan evakuoitavaksi ja sieltä tuli miehiä avaamaan kattoa.

Selvisi, että katon metalliset sisäkannattimet olivat romahtaneet ja sen johdosta katon kipsilevyt olivat halkeilleet.

– Oli vain ajan kysymys, koska katto olisi pudonnut kokonaan, apteekkari kertoo vakavana.

Malmin apteekin uudet tilat piti sulkea heti avajaispäivänä. KUVAAJA JUSSI HAAPASAARI

Malmin apteekki on muuttanut Kirkonkyläntieltä Ylä-Malmin torin puolen väljempiin tiloihin uuden apteekkarin johdolla. Kirkonkyläntien apteekki suljettiin lauantaina, ja sen apteekkarina ollut Kirsi Pietilä siirtyi apteekkariksi Kontulaan. Malmilla uusi tila oli juuri saatu remontoitua.

– Laitoin apteekkia lopulliseen kuntoon koko perjantain yötä myöten. Sisustaja oli saanut aikaan täydellisen kauniin tilan ja sitten kävi näin, apteekkari sanoo murheellisena.

Hätätilassa oli myös tragikoomisia piirteitä.

– Ainakaan nyt ei tarvitse tehdä perusteellisia selvityksiä vakuutusyhtiölle, sillä kun katto alkoi hajota, oli vieraiden joukossa myös pankinjohtaja ja vakuutusyhtiön edustaja. Heistä tuli silminnäkijöitä tapahtuneelle.

Onnettomuuden takia piti hyllyjä ja tavaroita siirtää ja kaikki oli peitettävä suojamuovilla. Katto on nyt tuettu puurakenteilla.

Katon repeämisen syy on epäselvä. Voi vain arvailla, oliko ulkona valomainosta irrottavan urakoitsijan raskas ajoneuvo tai työkalut tärinävaikutuksineen se viimeinen niitti.

– Remontissa emme tehneet katolle mitään isoa. Sinne tuli joitakin valaisimia, muuta ei tehty.

Parhaillaan selvitellään, kauanko apteekin pitää olla kiinni. Jos asiassa selvitään muutamalla viikolla, avataan apteekki korjausten jälkeen uudelleen. Jos remontti tulee kestämään pitempään, alkaa apteekkari etsiä evakkotiloja.

Tällä hetkellä apteekissa ei ole suoramyyntiä asiakkaille, mutta henkilökunta toimittaa koko ajan lääkkeitä asiakkaille, joilla on jatkuva lääkitys.

Apteekkarin puhelin soi nyt alvariinsa, sillä operaattori ei ole saanut apteekin suoranumeroa toimimaan.

– Minulle saa soittaa kaikissa lääkeasioissa, Peura viestittää.

Hänen numeronsa on 050 567 9005.

Pirjo Pihlajamaa