Puistolan maratonklubi lenkkeili Keniassa

puiun maratonklubi
Maratonklubin porukkaa hämmensi alkuun se, kuinka ohut ilmanala vie voimat. Alkuun lenkkeiltiin vain kävellen. KUVA PUIUN MARATONKLUBI

Afrikassa sijaitseva pieni Iten –kylä tuli tutuksi siellä kaksi viikkoa juoksulenkkejä tehneille Puistolan Urheilijoiden maratonklubilaisille.
-Sinne on ehdottomasti päästävä vielä joskus uudelleen, tuumi mukana ollut Markus Eklund.

-Ilmasto oli aivan huippua, samoin ihmisten ystävällisyys ja iloisuus, listaa Markus Eklund tammikuun alussa tehdyn reissun parhaita puolia.
Sekin oli mainiota, että juoksualustana oli pehmeä maa, ei asvalttiteitä.

Entinen suutarilalaismies päätti nelisen vuotta sitten ryhtyä juoksemaan. Ensin lähti 15 kiloa ja sitten kun vielä laittoi pullon korkin lähes tyystin kiinni, alkoi aikaa riittää juoksuharrastukselle enemmänkin.
-Työnantajan innostamana osallistuin ensin puolimaratonille ja sen jälkeen liityin tähän Puistolan maratonklubiin juosten jo puolen vuoden päästä täyden maratonin. Juoksemisesta saa uskomattoman hyvän fiiliksen, tuumii mies.
Kenian reissua vetäneet Jouni Leppäsaajo ja Tero Knuuttila ovat käyneet Itessä ennenkin. Jouni on viettänyt siellä toista kuukautta maajoukkueurheilijoiden kanssa ja Tero asunut pidempäänkin Keniassa, joten he osasivat kertoa, mikä mukaan lähtenyttä porukkaa odotti.
-Vaikka tiesi korkean paikan ohuen ilman, oli silti aivan uskomatonta, että ensimmäisinä päivinä hengästyi jo rappusissa kulkemisesta! Sen vuoksi me ensimmäisinä harjoituspäivinä vain kävelimme, juosta ei yksinkertaisesti jaksanut, kovakuntoinen Markus kertoilee.

-Tuollaisissa harjoituspaikoissa on opittava kuuntelemaan kehoa. Teimme kaksi treeniä päivässä, aamupäivällä juoksimme ja iltapäivällä saatoimme tehdä erilaisia harjoituksia kentällä. Hotellissa oli myös kuntosali, jota saimme käyttää, kertoo maratonklubia vetävä Jouni Leppäsaajo.
Ite tunnetaan maailmalla kylänä, jossa kaikki juoksevat. Se on myös suosittu harjoittelupaikka ja nytkin pienessä kylässä oli huippu-urheilijoita muun muassa Ruotsista ja Saksasta. Maratonklubilaiset saivat usein lenkkiseuraa muista juoksijoista.
Puistolan Urheilijoiden porukasta lähti lopulta reissuun vetäjien lisäksi puolisen tusinaa juoksunharrastajaa.

-Alkuun kiinnostus oli suurempaa, mutta kahden viikon loma, reissun hinta ja Kenian epävakaus karsivat väkeä. Tosin Ite on täysin rauhallinen ja turvallinen kylä naistenkin liikkua yksin päiväsaikaan, pääkaupunki Nairobi on sitten vähän eri asia.
Maratonklubin reissu oli nimenomaan harjoitusleiri, mutta malttoivat he silti käydä parilla maisemaretkellä, muun muassa kirahvipuistossa.
-Tosin niissäkin käveltiin ainakin kymmenen kilometriä, Jouni huomauttaa.
Seuraavaksi maratonklubin jäsenet lähtevät perinteiselle Vierumäen urheiluopiston harjoitteluleirille ja kesällä taas Saarenmaalle. Kenian reissu aiotaan kyllä uusia muutaman vuoden päästä.

Teija Loponen