Koudan kentän kunnossapito kallista ilkivallan vuoksi: Kenttiä vuokrataan urheiluseuroille

koudan kenttä
Puistolan Koudan kenttä on kesäkauden vuokrattu yksityiskäyttöön ja sitä käyttävät useat urheiluseurat muun muassa jalkapalloharjoituksiin ja peleihin. Kuva Teija Loponen

Helsingissä ja myös Koillis-Helsingissä kaupunki vuokraa useita kenttiä eteenpäin, jolloin ne eivät ole kaikkien kaupunkilaisten vapaassa käytössä. Vuokrattuja kenttiä vuokrataan eteenpäin urheiluseurojen käyttöön esimerkiksi jalkapallo-otteluita varten.

Puistolassa Koudan kenttä on jo viitisen vuotta ollut vuokrattuna Puistolan Urheilijoiden ja muutamien yksityisten ihmisten yhteiselle kenttäyritykselle. Se vuokraa kenttää eteenpäin muille urheiluseuroille, esimerkiksi TiPS, MPS ja HJK-Malmi käyttävät PuiU:n ohella Koudan kenttää peleissään ja harjoitteluun.

-Urheiluseurat maksavat meille vuokraa, mutta täysin ilmaiseksi koko kesäkaudelle vuokraamaamme kenttää käyttää esimerkiksi kaksi koulua ja noin kymmenen eskariryhmää ja lisäksi iltapäiväkerho, listaa puistolalainen Timo Bengs, joka on yksi kenttää vuokraavan yrityksen osakkaista.

Keväisin kunhan hiekkakenttä kuivuu, tuo vuokraaja tekonurmen kentälle, jotta harjoitukset voivat alkaa.

Aiemmin kenttä oli aitaamaton ja sinne saattoi mennä kuka vain. Sen seurauksena siellä hurjasteltiin autoilla ja mopoilla pilaten nurmikkoa, samaten kaljoittelijaporukat jättivät roskia ja rikkinäisiä pulloja paikalle ja penkkejä poltettiin.

-Näistä on syntynyt useiden tuhansien eurojen vahinkoja vuosittain. Nyt vihdoin saimme kaupungin kustantamana sinne aidan, jonka hinta oli useita kymmeniä tuhansia euroja. Itse hoidimme aitaan sellaiset portit, että kulkua pystyy valvoman. Aitaa on valitettavasti jo käyty rikkomassa, samaten portteja, harmittelee Timo Bengs.

Aitaamisesta on kaupungillekin etua, sillä kenttä on isommalla käytöllä vuokralaisten tekonurmena kuin olisi hiekkana kaupungin kustantamana.

Bengs ymmärtää, että ihmisiä harmittaa kentän aitaaminen ja se ettei kenttä ole kaikkien vapaassa käytössä kesäkaudella, mutta toisaalta jalkapalloseurat tarvitsevat harjoittelu- ja ottelupaikkoja, eikä kaupungilla ole tarkoitukseen osoittaa kuin valmiita liikuntapaikkoja.

-Onhan sekin epäreilua, että kun vanhemmat maksavat lastensa urheiluharrastuksesta kalliita kenttämaksuja, niin kentälle ei päästäkään, kun jotkut ovat sitä vapaa-ajallaan tuhonneet, tai tulevat häiritsemään pelejä vaikka frisbeen heitolla, toteaa Bengs.

Kentän laidalla asuva rouva on vuokraamisesta ja aitaamisesta tuohduksissaan.

-Se nyt on ihan väärin, että nuoriso ei saa viettää keinonurmella vapaa-aikaansa. Ainahan nuoret vähän tuhotöitä tekevät, se kuuluu nuoruuteen. Kun kenttä on maksettu verovaroin, niin pitäisihän sen olla kaikkien kaupunkilaisten vapaassa käytössä, hän toteaa.

Rouva myös lisää, että nuorille pitää olla turvallisia oleskelupaikkoja, kentällä he ovat usein naapurustossa asuvien valvovien silmien alla.

Bengs muistuttaa, että kaupunki ei korvaa vuokralaiselle kentällä tehtyjä tuhoja, vaikka niitä kaupunkilaiset aiheuttavat. Siksi aitaaminen oli tarpeen.

Kenttä on vuokrattuna toukokuusta lokakuun loppuun, jolloin tekonurmi viedään pois. Talvikaudella kaupunki jäädyttää sinne luistelukentän, mikäli pakkasia riittää. Puolet vuodesta kenttä on kaikkien käytettävissä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliEhdokkaat esittäytyvät 9.6.
Seuraava artikkeliFriendship Cafe yhdistää eri kulttuurit