Muuttuvat arvot

Päätoimittaja Teija Loponen

Suomalaisia on totuttu pitämään rehellisenä, työteliäänä ja sisukkaana kansana, joka arvostaa luontoa ja sivistystä. Vuosisatojen saatossa arvomaailma on muuttunut, mutta ei järin merkityksellisesti. Rehellisyyttä arvostetaan edelleen, se näkyy vaikkapa kadotettujen tavaroiden palauttamisena omistajilleen. Työteliäitäkin ollaan, sillä monessa työssä joudutaan venymään vähän liikaakin ja moni tunnustaa tekevänsä työtehtäviä loppuun ylitöinä ilman palkkaa. Sisukkuus auttaa selviämään ja jaksamaan. Luonnon ja sivistyksen arvostamisessa on enemmän hajontaa. Ainakin jos siihen lasketaan lähiympäristön sotkeminen. Yhteisiä oleskelupaikkoja sotketaan ja rikotaan ja ajokielloista ei välitetä. Onneksi on heitäkin, jotka siivoavat toisten jälkiä ja osaavat nostaa roskan maasta.

Yhteiskunnan kehittyminen muuttaa ihmisten arvomaailmaa. Jotkut asiat menettävät merkitystään, toisten arvo kestää ja uusia merkittävyyksiä nousee. Perinteet ja niiden vaaliminen ovat kädentaitojen ohella asioita, joiden arvostuksen määrä vaihtelee eri aikakausina. Vielä jokunen vuosikymmen sitten itse tehdyt tuotteet koettiin ankeiksi ja teollisesti valmistetut erinomaisiksi. Nyt on toisin. Käsintehtyä arvostetaan ja siihen ollaan valmiita satsaamaan. Muutenkin itse tekeminen on nostanut suosiotaan. Jopa kuntoilua on ryhdytty harrastamaan yhä enemmän kotosalla salien sijaan. Siihen tosin saattavat vaikuttaa myös taloudelliset seikat. Ohjattua tekemistä kaipaaville tarjoavat paikalliset yhdistykset harrastamisen mahdollisuuksia niin kuvataiteissa ja käsitöissä kuin musiikissa ja näyttelemisessä.

Tänä iltana kokoonnutaan Malmin lentoasemalla pohtimaan, miten asukkaat saisivat äänensä ja toiveensa kuuluviin lentoaseman tulevaisuutta suunniteltaessa. Luontoarvoja ja luonnon monimuotoisuutta halutaan vaalia, samoin ihmisten tarvetta päästä lähiluontoon liikkumaan. Osallistujat toivovat, että tässä suunnittelussa asukkaiden toiveet otetaan paremmin huomioon kuin vaikkapa Ala-Malmin torin korjaussuunnittelussa. Siitä aiheesta on Malmi-Seuran emerituspuheenjohtaja Aarne Laurila kirjoittanut nasevan tekstin yleisönosastollemme. Lähiympäristön viihtyisyydellä kun on suuri merkitys asukkaille. Se arvo ei muutu.

Päätoimittaja Teija Loponen