On mitä odottaa

Kevät on mukavaa aikaa, se tarjoaa paljon mitä odottaa. Lumet sulavat nyt vauhdilla ja ensimmäiset pajunkissat ja pienet lehtien silmut ovat jo ilmestyneet pensaisiin. Tulevana sunnuntaina koittaa jälleen kevätpäiväntasaus, mikä merkitsee, että silloin päivän ja yön pituus on aika lailla yhtä pitkä kaikkialla maapallolla, siis 12 tuntia. Heti kevätpäiväntasauksen jälkeen päivä pitenee meillä täällä Suomessa joka vuorokausi 5-10 minuutilla. Jo nyt aamuisin onkin valoisaa koulujen ja töiden alkaessa. Varsinainen kesäaika alkaa puolentoista viikon kuluttua, siis viikko kevätpäiväntasauksesta. Samoihin aikoihin alkavat kaupunkipyörät ilmestyä taas katukuvaan, aprillipäivänä.

Kevään abiturienteilla on nyt jännät paikat. Ylioppilaskirjoitukset ovat meneillään, takana on vasta äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon koe. Meillä täällä Koillisessa on kolme lukiota, joissa kaikissa on torstaina vieraan kielen lyhyen oppimäärän koe, perjantaina on vuorossa äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon koe ja ensi viikolla testataan, miten sujuvat abeiltamme vieraat kielet, matematiikka ja reaali. Ylioppilaskirjoitukset ovat tiukka testi siitä, miten asioita jää muistiin, miten tiedot saa aivoistaan purettua ja kuinka selättää jännitys. Kunhan varsinainen koerumba on ohi alkaa nuorilla uusi jännitys, miten kokeet menivät ja pääseekö tuloksilla opiskelemaan sinne, minne mieli tekisi.

Minna Canthin päivää vietetään nyt lauantaina, samalla juhlistetaan tasa-arvon päivää. Minna Canth oli aikaansaava nainen, kirjailija, ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen, vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja, uusien kansainvälisten aatteiden ja kulttuurivirtausten välittäjä, seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja ja vielä päälle myös liikenainen. Canth toimi monille niin oman aikansa ja kuin myös myöhempienkin aikojen naisille suunnannäyttäjänä siinä, että annettuun lestiin ei tarvitse jäädä. Elämällään voi tehdä paljon monenlaista, jos vain intoa ja halua riittää. Itselleen pitää asettaa tavoitteita ja unelmia, joihin pyrkii. Ilman tavoitteita on vaikea saavuttaa mitään. Se on tämän kevään abienkin hyvä muistaa.

Ilman tavoitteita on vaikea saavuttaa mitään.

Edellinen artikkeliKaupunkipyörät palaavat katukuvaan
Seuraava artikkeliSuuntimopuiston puistosuunnitelma hyväksyttiin