Irina Suikasen maailmankuva galleriassa

Taiteilija-graafikko Irina Suikanen esittelee maailmankuvaansa akvarelliensa kautta tapanilalaisessa galleriassa. Taustalla Turandot. KUVA TEIJA LOPONEN

Sisäinen ja ulkoinen maailma teemoittaa Irina Suikasen näyttelyä Galleria viileä punaisessa.

Tapanilalaisgallerian seinällä roikkuu upeita akvarelleja, joissa on sisältöä paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä huomaa. Irina Suikanen ei vain maalaa, vaan hän muuttaa näkyväksi sen mitä tuntee ja kokee.
Etenkin nuorempana musiikki oli vahvasti kaiken taustalla. Klassinen musiikki kosketti sydäntä aivan erityisesti ja sen tuomat aistimukset heijastuvat yhä vieläkin Suikasen akvarelleissa.
-Taide pystyy kuvaamaan ja johtamaan kohti tietoa paremmin kuin mikään kieli tai puhe. Se tuntee ilman häiritseviä ajatuksia, tiedostamattomasti, Irina Suikanen selvittää.
Virosta Suomeen muuttanut Irina Suikanen on aina ollut kiinnostunut musiikin lisäksi historiasta ja uskonnosta.

Oopperat ovat antaneet lähtökohdan osalle näytteillä olevista maalauksista. Kuvassa Madame Butterflyn Cio-Cio San.
Oopperat ovat antaneet lähtökohdan osalle näytteillä olevista maalauksista. Kuvassa Madame Butterflyn Cio-Cio San.

-Nykyään olen ateisti. On tietysti olemassa jokin alkulähde, jokin joka yhdistää meitä kaikkia, joka sai alkuräjähdyksen aikaan. Me ihmiset tulemme ja menemme, mutta maailma itsessään säilyy. Olen ollut tutkimassa arkeologisia kaivauksia ja vaikuttunut niistä. Nekin ovat jättäneet tietojälkensä minuun ja antaneet vaikutteita tauluihini.

Ammatiltaan Irina Suikanen on taiteilija-graafikko ja kuvataideopettaja.
-Opettaessani jaan sitä tietoa mitä minulla on. Olen johtanut myös lasten kuvataidekursseja, vaikka pedagogisia opintoja minulla ei ole. Lasten ohjaaminen tulee luonnostaan, pidän tiukan kurin ja opetan. Oppiminen lähtee tahdosta ja voimasta, jos haluaa, niin oppii kyllä, toteaa Suikanen.
Hän huomauttaa itseltään puuttuvan hyvän värisilmän, siksi hän opiskelikin graafikoksi.
-Kaikkea voi kehittää, pitää uskoa kykyyn oppia ja käyttää kaikkea saatavilla olevaa ja itsestään löytyvää tietoa hyväkseen.
Irina Suikanen painottaa, että taiteenteossa tekniikka ei saa olla pääosassa, tunne on tärkeintä.
-Kun työ on valmis, taiteilija muuttuu katsojaksi. Jos työ on hyvä, löytyy siitä monia kerroksia ja sillä on aina uutta annettavaa myös taiteilijalle itselleen.
Varsin monitaitoinen Irina Suikanen on erikoistunut kirjojen kuvitukseen ja suunnitteluun, runokirjat ovat hänen erityisalaansa.
Suikanen on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin ja suomalaisiin yhteisnäyttelyihin, pitänyt yksityisnäyttelyitä niin Suomessa kuin Tallinnassa ja tehnyt lisäksi lavasteita sekä julisteita näytelmiin.
Irina Suikasen akvarelleja, Sisäinen ja ulkoinen maailma, 23.9.-12.10. Galleria viileä punainen, Päivöläntie 20. Avoinna ti-pe 13-18, la-su 11-15.

Teija Loponen