Ketkuja herroja ja pihatonttuja

Kari Aapro suomii varsin ajankohtaisissa teoksissaan päättäjiä. KUVA TL

Taidemaalari Kari Aapro oli Galleria viileä punaisen historian toinen näytteilleasettaja ja hän on myös gallerian toiseksi viimeinen taiteilija.

Kari Aapron töitä on kuudetta kertaa tapanilalaisgalleriassa. Hyvät herrat ovat olleet aiheena ennenkin, tällä kertaa näyttelyn nimenä on Herrat väsyvät isoissa kaupoissa. Sen voi sitten tulkita miten haluaa. Yhdessä työssä on konkreettisesti kauppareissulla väsynyt herrahenkilö, joka on väsähtänyt ostoskärryyn. Maalauksissa on myös juonittelevia isokenkäisiä ja valtaapitäviä.

Konsulttien käsikirjasta –sarjasta on esillä kolme teosta: Kaikki salataan, Erikoisammatti poliittinen ruumis ja Ammatteja vanhenevalle väestölle: Pihatonttu. Nämä teokset ruotivat päivänpolitiikkaa, hallituksen toimintatapoja ja yritysten pihalle heittämiä työntekijöitä, joista iäkkäämmille ei enää uutta työtä löytyne.

-Aihepiirini on ollut jo parisenkymmentä vuotta sama. Poliitikot ja muut vallankahvassa olevat antavat jatkuvasti uusia aiheita. Teen ideoista listoja, joita käytän sitten maalausten niminäkin, Kari Aapro kertoo.

Taidemaalari toteaa, että Suomi on kuvataiteen takapajula ja sellaisena se säilyykin.

-Täällä arvostetaan vain harmaata ja Gallen-Kallelaa. Muuten kaiken pitää olla saman valtavirran mukaista. Värit ovat kuitenkin taidemaalarille se tärkein asia. Muodot muuntuvat kyllä värien mukaan. Joskus saatan korjata jopa 50 kertaa väriä, ennen kuin olen tyytyväinen. Mutta kyllä mustakin on hyvä väri, Aapro sanailee.

Umbra sen sijaan on miehen mielestä niin ruma väri, että sitä ei voi käyttää edes poliitikoille.

Kari Aapro pitää tärkeänä sitä, että taiteilijat arvostavat itse itseään ja töitään, yleisön mielipiteiden mukaan ei pidä muuttua, eikä luoda taidetta.

Poliitikkojen ohella kyytiä saavat muutkin valtapeliä pitävät ja itseään muiden yli arvostavat. Siitä esimerkkinä ravintolakriitikkojen lehtiarvostelusta syntynyt ”Kastikkeen pehmentämä paistopinta järkyttää ravintolakriitikkoa”.

Kari Aapro on Taidemaalariliiton jäsen ja toiminut Vantaan Taiteilijaseuran puheenjohtajana. Hänen teoksiaan on Suomen valtion kokoelmassa, Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmassa sekä Vantaan kaupungilla ja yksityiskokoelmissa.

Maalaamisen ohessa hän opettaa Vapaassa taidekoulussa sekä vetää maalausryhmää Vantaan aikuisopistossa.

Kari Aapro on Tapanilan näyttelyssä itse paikalla sunnuntaisin.

Teija Loponen

Herra väsyvät isoissa kaupoissa, Galleria viileä punainen, Päivöläntie 20, avoinna ti-pe 13-18, la-su 11-15 24.4. saakka.

Edellinen artikkeliMPS Atletico Malmi ja PuiU/2 pytyn valtaajina Mosassa
Seuraava artikkeliPäiväkoti Siltamäki vaihtuu Vaskiniittyyn