Adressinimet eivät riitä

malmin kenttä
Kevytilmailukoneiden huolto on pitkälle omatoimista, joskin tiukasti määriteltyä ja valvottua. Mikko Paalasmaa ja Jarmo Orava huoltotöissä Malmin lentoasemalla. KUVA PERTTI VIITANIEMI

Yli 65 000 ihmistä on allekirjoittanut adressin Malmin lentokentän säilyttämiseksi. Adressin lisäksi samat nimet tarvittaisiin noin kuukausi sitten tehtyyn kuntalaisaloitteeseen.

-Tällä hetkellä kuntalaisaloitteessa on lähes 1300 nimeä, mutta lisää tarvitaan reilut  9100, jotta päästään tavoitteeseen 10 383. Suuri osa ihmisistä, jotka ovat allekirjoittaneet vuonna 2002 avatun adressimme Malmin lentokentän puolesta luulevat, että adressi ja kuntalaisaloite ovat yksi ja sama asia. Siksi kaikki eivät ole vielä osanneet kirjata itseään kuntalaisaloitteeseen, harmittelee Malmin lentoaseman ystävien aktiiveihin kuuluva Klaus Wesa.
Kuntalaisaloitteen löytää täältä.

Malmin lentoaseman säilymisestä huolta kantavat saivat hiljattain tukea Eduskunnan puhemiehelle tehdystä kirjallisesta kysymyksestä.
Siinä Keskustan kansanedustajat Antti Kaikkonen ja Kimmo Tiilikainen toteavat, että vaikka Malmin lentokentän alue ei ole korvaamattoman tärkeä tonttimaana, on se sitä lentokenttänä. Malmi on ainoa vapaalla aikataululla palveleva kansainvälinen lentoasema 150 km:n säteellä pääkaupungista. Lähin vastaavanlainen kenttä löytyy Turusta. Nykyistä Malmin liikennettä ei käytännössä voi siirtää Helsinki-Vantaalle, koska se aiheuttaisi merkittäviä aikatauluongelmia kaikelle lentoliikenteelle. Parhaillaan odotetaan LVM:n tilaamaa selvitystä Malmin lentokentän vaihtoehdoista. Saman konsulttifirman selvityksessä vuonna 2011 todettiin, ettei Malmin lentoasemaa kannata siirtää nykyiseltä paikaltaan.

Malmin lentokentän lakkauttamisesta on odotettavissa myös taloudellisia seuraamuksia. Se heikentäisi pääkaupungin kansainvälistä saavutettavuutta ja elinkeinoelämälle korvaamattomia liikenneyhteyksiä, jotka ovat olennaisen tärkeä kilpailuvaltti. Lisäksi kentällä on paljon yritystoimintaa.
Kysymyksessä todetaan, että järkevintä ja parasta on, että maan hallitus pyörtää päätöksensä ja Malmin lentokenttä jatkaa nykyisellä paikallaan. Kansanedustajat esittävät asianomaisen ministerin vastattavaksi: Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta Malmin lentokenttä voi jatkaa nykyisellä paikallaan?

Teija Loponen

Edellinen artikkeliEhdokasmäärät laskivat seurakuntavaaleissa
Seuraava artikkeliAlkoholiriippuvuuksista 90 % jää tunnistamatta tai hoitamatta