Lentoasemalle ei haluta asuntoja

malmin lentoasema
Malmin lentoasemaa käytetään pääasiassa lentäjien koulutukseen, mutta siellä järjestetään myös suuria yleisötapahtumia. KUVA TEIJA LOPONEN

Vain 15 prosenttia pääkaupunkiseutulaisista haluaa Malmin lentoasemalle asuntoja TNS Gallupin mukaan. Jos asuntorakentamisen tarpeet ratkeaisivat muilla keinoin, puoltaisi 67 prosenttia vastaajista lentotoiminnan jatkamista Malmilla.

-Teetimme kyselyn kansalaisten lentokenttää kannattavan mielipiteen todistamiseksi. Kysely kertoo, että suurin osa pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa Malmin lentotoiminnan jatkuvan, toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.
-Helsingissä on sekä kaavoitettua että kaavoittamatonta varantoa moninkertaisesti Malmin kentän alueen verran.
Hyvönen huomauttaa, että lentoaseman tilanne on nyt arvioitava uudelleen.

-Pääkaupunkiseudun liikelentojen palveleminen vapaalla aikataululla ei enää ole mahdollista, jos Malmi suljetaan. Valtiovalta on toimimassa yleisen mielipiteen vastaisesti, ilmeisesti virheellisten tietojen pohjalta ja ilman todellista tarvetta lentoaseman lakkauttamiselle. Kentän toimintojen siirtäminen muualle ei ole suurelta osin mahdollista, vaan toiminta loppuu, Timo Hyvönen sanoo.
Myös Suomen Ilmailuliitto aikoo taistella Malmin puolesta. Se odottaa, että ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen on uusi hallitus, jonka kanta voisi olla toisenlainen.
Parhaillaan Liikenne ja viestintäministeriö, Finavia ja Helsingin kaupunki ovat teettämässä kahden vaihtoehtokentän käytöstä konsulttiselvitystä. Korvaajiksi on suunniteltu Hyvinkään ja Nummelan kenttiä, jotka molemmat sijaitsevat pohjavesialueilla ja aivan taajamien kupeessa.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n TNS Gallupilta tilaama kysely toteutettiin 23.6.-8.8.2014 välisenä aikana. Malmin lentokenttää koskevat kysymykset esitettiin Uudellamaalla asuville 15–79-vuotiaille vastaajille. Vastauksia saatiin 1038. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Teija Loponen

Kenttätietoa

  • Helsinki-Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentoasema.
  • Toiminnasta 80 prosenttia on koulutusta, suurin osa ammattilentäjille suunnattua.
  • Lentoasema on myös Rajavartioston Helsingin vartiolentolaivueen tukikohta sekä yleisilmailun monipuolinen keskus.
  • Elokuun puolivälissä järjestetyssä ilmailutapahtumassa Malmille kokoontui yli 51 000 maksanutta katsojaa.
  • Malmin lentokentän säilyttämisen tueksi perustetun kansalaisadressin on allekirjoittanut jo 64 000 henkilöä.