Yli 100 MPS-legendaa nautti Mosan nurmella

mps legendat
MPS legenda cupin voittajien kovaa kärkeä. Keltapaidoista SM-tasoa edustivat Ilari Äijälä, vas, ja Jussi Vasara, oik. Keskellä finaalimaalit tehtaillut Jussi Tapola. KUVA SAMI KOSKINEN

Jalkapallo on maailmanlaajuisestikin elämää suurempi laji. Se on näyttänyt voimansa kansallistuntojen ylläpitäjänä, horjuttanut ja tukenut hallitsijoita, johdattanut tähtiä ryysyistä rikkauksiin, tuottanut draamaa ja suuria tunteita sekä synnyttänyt äärettömän määrän elinikäisiä ystävyyksiä ja yhteisiä elämän kohtaloita.

Samat lainalaisuudet toteutuvat paikallisellakin tasolla. Käypänä todisteena ja näyttöpaikkana toimi lauantaina malmilaisille tunteikas Tapanilan nurmikenttä, joka kokosi yli 100 Malmin Palloseuran menneiden vuosikymmenten ja tämän päivän pelaajalegendaa mittelemään pikapeleissä kunniasta ja MPS:n legenda cup -pytystä. Kaikkiaan 10 joukkuetta mitteli puolen kentän peleissä MPS:n legendaparemmuudesta. Pelejäkin tärkeämpää oli seurahengen ylläpitäminen ja kavereiden tapaaminen ja kohtaaminen.
-On hienoa olla mukana ja tavata monta pelikaveria, summasi MPS:n 1981-syntyneiden joukkueen maalivahti Saku Härkönen, joka on ehättänyt futisurallaan vartioimaan PuiU:n, MPS:n ja Helsingin Ponnistajien maalia.

Härkösen porukka eteni päivän aikana aina finaaliin asti, jossa se joutui tunnustamaan kenties MPS:n kaikkien aikojen menestyneimmän ikäluokan 1986-87-syntyneiden joukkueen paremmaksi maalein 2-1. Voittajilla oli koossa kova nippu, muun muassa SM-liigatasoa edustivat Hongan Jussi Vasara ja Ilari Äijälä. Joni Kaasinen antoi näytteen Kakkosdivarin huipulta ja seuran edustusjoukkueen vahva mies Mikko Vesterinen oli yksi legendamestareista. Kirsikkana kakun päällä oli nykyisin enemmän tanssiurheiluun keskittyvä Jussi Tapola, joka takuuvarmasti sijoitti 86-87 keltapaitojen kummatkin finaalimaalit.
Pronssille selviytyi rangaistuspotkukisan jälkeen v. 1984 maailmaan ja Malmille syntyneiden legendojen joukkue.

Yksi legendapäivän kohokohdista oli päivän pisin peli, MPS:n vuosien 1994-2003 Suomen mestarinaisten ja seuran ”perinnetohtori” Jukka Mäkeläisen vanhemmista herras- ja pallomiehistä kokoama joukkue. Puolen tunnin pelissä olivat vastakkain muun muassa isä ja tytär, MPS:n silloisen naisfutiksen eittämätön suuruuden luoja Eero Silander ja mestaruusnaisien kapteeni ja maajoukkuepelaaja Pia Silander. Itse ottelu oli todella näytösluonteinen, naiset jyräsivät Mäkeläisen sikermän tylysti maalein 7-1. Ukkojen kuparisen rikkoi seuran puheenjohtaja Jyrki Saulo, jonka tarkka sijoitus painui SM-naisten pömpelin vasempaan alakulmaan.  Naisten ylivoima oli selvä. Ei auttanut, vaikka Jukka ”Raksu” Airaksinen riensi tapahtuman kuuluttajan ja tiskijukan tontiltaan maalivahdiksi näytösotteluun. Yleisö sai tämän puolen tunnin aikana kuunnella alkukesästä hienosti MM-futiksen selostuksia hoitaneen Matti, Sakun veli, Härkösen keltaista malmilaisääntä.

MPS:n toiminnanjohtaja Sami Koskinen kiteytti iltapäivällä päättyneen legenda cupin sielun osuvasti.
-Kyllä kundit tulee tänne tapaamaan kavereita ja pitämään hauskaa. Mutta kun ollaan pelissä, vedetään täysillä.
Kilpaurheilu ja kaveruus löivät kättä. Varmasti legendapäivän pelien ohella pelattiin moni takavuosienkin kiperä matsi uudestaan ravintola Kaaren iltajatkoilla.

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliAsukkaiden oikeustaistelu on ohi
Seuraava artikkeliMalmin sairaalan avaus viivästyy