Asukkaiden oikeustaistelu on ohi

keskiyöntie
Luonnonkukkien valtaamalle tontille on lupa tehdä kaksikerroksinen keltatiilirakennus, jossa asuu 42 mielenterveyspotilasta. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Keskiyöntie 6:n tontilla kasvavat rikkaruohot mahdollisesti viimeistä kesää. Kadunvarren pientaloissa on hävitty oikeustaistelu, jossa asukkaat vastustivat mielenterveysongelmaisten asuntojen tuloa tyhjälle tontille.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt asukkaille asiassa valituslupaa, koska se ei löytänyt asuntolaa vastustaneiden 14 rajanaapurin ja yhden taloyhtiön valituksesta juridisia perusteita. KHO päätti asiasta kesäkuun 26. päivä.
Voimaan jää Helsingin hallinto-oikeuden helmikuinen päätös, jossa asukkaiden valitus hylättiin.
Oikeustaistelun taustalla on kuvio, jossa Helsingin kaupungin rakennuslautakunta antoi Skanska Talonrakennus Oy:lle rakennusluvan mielenterveyskuntoutujien asuntolan tekoon. Urakan tilaaja oli Mehiläinen Oy.

Alatikkurilalaisille asia tuli puun takaa, sillä vielä vuonna 2010 tilaaja oli kiinteistöpääomarahasto EPI Healthcare I Ky. Se oli sopinut Skanskan kanssa vanhusten asuntojen rakentamisesta ja vuokraamisesta jollekin hoiva-alan yrittäjälle. Tontin rakentamista perusteltiin vanhusten hoivapaikkojen puutteella.
Kiinteistöpääomarahasto kuitenkin luopui rakentamisesta rahasyihin vedoten. Vuonna 2011 Skanska löysi uudeksi kumppaniksi Mehiläisen.
Helsingin kaupungin sosiaalivirasto hyväksyi tontin käyttötarkoituksen muutoksen antaa alue mielenterveyskuntoutujille. Asukkaat alkoivat itse selvittää, mitä tontille tarkalleen ottaen on tulossa ja saivat tietää, että mielenterveyskuntoutujien asuntola päihdetaustaisille henkilöille.

Asukkaat tekivät Puistolan Omakotiyhdistyksen nimissä kuntalaisaloitteen, jossa vaadittiin sosiaaliviraston päätöksen kumoamista. Kaupunginhallitus hylkäsi vaateet, koska se piti sosiaaliviraston kantaa asian valmisteluna eikä päätöksenä.
Asukkaat valittivat Helsingin hallinto-oikeuteen, koska katsoivat prosessissa olleen lainvastaisuuksia.
Skanska haki ja sai rakennuslautakunnalta tänä keväänä luvan aloittaa asuntolan rakennustyöt, vaikka asukkaiden valitusasia oli vielä oikeudessa kesken.
Skanska perusteli hankkeen kiirehtimistä mielenterveyskuntoutujien asuntopulalla. Yhtiö latasi pöytään 350 000 euron vakuusrahan, jolla tontti olisi palautettu nykykuosiinsa, mikäli asukkaat olisivat voittaneet oikeuskäsittelyn.

Skanska ei kuitenkaan koskaan käyttänyt optiotaan.
– Nyt asiassa ei ole mitään lisää kerrottavaa, mutta kuukauden parin päästä voimme tiedottaa. Rakentamisen valmistelu on käynnissä, totesi toimitilarakentamisen aluejohtaja Vesa Tähti Skanskasta torstaina.
Asemakaavassa 3641 neliömetrin tontti on yleisten rakennusten korttelialuetta, jolle saa rakentaa 1821 neliömetrin verran. Skanskalle on lupa ylittää neliömäärä noin 130:llä.
Ennen Skanskan tuloa tonttia varattiin vuodet 2003–2005 liikuntaesteisten perheiden Hitas-hanketta varten.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLauluilta Pukinmäen kartanolla
Seuraava artikkeliYli 100 MPS-legendaa nautti Mosan nurmella