Maailmanmestari ja vuoden nuori helsinkiläisurheilija

teuvo teräväinen
Pukinmäen urheilukenttä on Teuvo Teräväiselle läheinen. Pikkupoikana se toimi Tapanilan Erän yleisurheilun harjoituspaikkana, tänä päivänä hän käy siellä pelaamassa tennistä. KUVAT HEIMO LAAKSONEN

Koillinen Helsinki ei juuri maailmanmestareista pullistele. Nuori jääkiekkoilija Teuvo Teräväinen on yksi heistä. Hän johti tammikuussa kapteenina Suomen 20-vuotiaat kiekkoleijonat yllättävään ja riemastuttavaan MM-kultaan. Viime torstaina, Helsinki päivänä, Teräväinen palkittiin vuoden 2014 nuoreksi helsinkiläisurheilijaksi.  

Rauhallinen ja määrätietoinen nuori huippu-urheilija Teuvo Teräväinen ei osaa sanoa mistä hän on kotoisin. Syynä on kotiosoite, joka rajoittuu useamman kaupunginosan solmukotaan.
-En oikein tiedä, kerron kotipaikaksi milloin Suutarilan, Tapaninvainion tai Töyrynummen, myhäilee juuri NHL-seura Chicago Blackhawksin testeistä kotiutunut Teuvo.
Pian 20 vuotta täyttävän urheilijanuorukaisen urheilullinen perhe on asunut koko Teuvon iän samoilla kulmilla. Kaksi ala-asteen ensi kouluvuotta kului Malmilla, sen jälkeen Töyrynummella. Yläaste suoriutui muiden urheilijanuorukaisten kanssa Pohjois-Haagassa.
-Olen vieläkin Mäkelänrinteen urheilulukiossa. On vain ollut vähän vaikeaa saada aikatauluja sovitettua opiskeluun, vaikka ”Märskyssä” on paljon ymmärrystä urheilun ja opiskelun yhdistämisessä, pohtii Teuvo.

Teuvo Teräväisen voi sanoa pienenä rokotetun sportneulalla. Hän kertoo lastenrattaista asti seuranneensa sekä isän että äidin salibandypelejä. Maila heilui kädessä jo 4-vuotiaana isän vetäessä Tapanilan Erän salibandykouluja. Salibandy oli myös Teuvon ensimmäinen laji.
Kuuden – seitsemän vanhana tuli jääkiekko mukaan Helsingin Kojoottien junioritoiminnassa. 12-vuotiaana hän siirtyi Helsingin Jokereihin, joka tie päättyi menneenä keväänä odotettua ennenaikaisempaan putoamiseen SM-liigan pudotuspeleissä.

Tuskin oli viimeinen Jokeri-peli takana, kun Teuvoa vietiin jo rapakon yli Chicagon NHL-joukkueeseen, jossa yhdeksi Euroopan suurimmaksi kiekkolahjakkuudeksi sanottu Teuvo ehätti keväällä pelaamaan kolme NHL-ottelua. Lisäksi keskushyökkääjän taitokiekkoa nähtiin AHL-liigan otteluissa.
Ymmärrettävästi Teuvo nimeää uransa tähänastiseksi kohokohdaksi tammikuussa Malmössa ruotsalaisille ennakkoon pedatun maailmanmestaruuden voittamisen Suomelle alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

teuvo teräväinen
Maailmanmestari ja tämän vuoden nuori helsinkiläisurheilija Teuvo Teräväinen.

-Oli se aikamoinen kokemus. Meillä oli tosi hyvä henki joukkueessa ja olimme monen kanssa pelanneet monta vuotta kimpassa nuorten maajoukkueissa, kertoo joukkueen avainpelaaja ja turnauksen pistepörssin voittanut Teuvo.
Teuvon menestyksen taustalla on lahjakkuuden ohella ääretön kiinnostus pallopeleihin ja urheiluun. Hän korostaa pihapelien merkitystä. Kotitalon seinällä yhä oleva maali vahvistaa tämän. Pihatreeniä harrastaa Teuvon lisäksi hänen rippikouluikäinen Eero-veljensä, joka pelaa Jokereissa puolustajan paikkaa. Pikkusisko Satu kiitää jäällä muun muassa ringeten parissa.

Vuoden 2014 nuorelle helsinkiläisurheilijalle on kertynyt kosolti mitaleja. Erän C-nuorten salibandyjoukkueen peruja ovat SM-kulta ja hopea. Ehtipä nuori ikiliikkuja kesäisin pelaamaan jalkapalloakin MPS:n keltapaidoissa, josta saavutuksena on Helsinki cupin pikkufinaalin voitto.
-Ja olin mä mukana Erän yleisurheilussakin eri lajeissa Pukinmäen kentällä, taustoittaa Teuvo monipuolista harrastamistaan.
Nuoren jääkiekkotähden urheilijapolku on esimerkillinen. Maailmanmestari korostaa pihapelien ja kikkailun merkitystä. Hän toistaa usein, että ”on oltava kivaa”.
Taitopelaaja Teräväinen on kehittänyt luistelutaitoaan Pukinmäen ja Siltamäen ulkojäillä. Kesäisin on kulku suuntautunut samoille kentille pelaamaan tennistä.
-Harrasta monipuolisesti, tee mistä tykkäät ja nauti pilke silmäkulmassa, kuuluu maailmanmestarin menestysresepti.
Keitä on eniten muistaminen ja kiittäminen menestyksellisestä urheilijaurastasi?
-Vanhempiani tottakai. He ovat kuskanneet ja huoltaneet. Kaikkia valmentajiani on myös kiittäminen, etenkin Jokerien Mika Perttilää, Pentti Hiirrosta ja Tomek Valtosta. Kaikki menee edelleen kiekon ehdoilla. Haluan päästä pelaamaan NHL:ää Chigacoon ja auttaa joukkuetta sekä tehdä tulosta, paketoi Teuvo.

Kesäkin kuluu kiekollisissa merkeissä. Juhannuksen ja lähiviikot hän viettää ja harjoittelee koti-Suomessa. Heinäkuun puolivälissä kutsuu Chicagossa viisipäiväinen nuorten ja NHL-varausten leiri. Lippua paluulentoon ei ole, leirin jälkeen Teuvo jää treenaamaan Chicagoon. Blackhawksien training camp alkaa syyskuun alussa. Kaiken mennessä nappiin, Teuvo nähdään täällä kotimaisemissa vasta seuraavien lumien jälkeen.

Kiekkovirtuoosin elämä on vapaallakin lähellä kiekkoa ja urheilua. Vapaa-aika kuluu paljolti pelikavereiden seurassa. Yksi heistä on naapuristossa asuva Jokeripelaaja Santeri Saari, joka tulevalla kaudella todennäköisesti pelaa SM-liigaa Vaasan Sportissa.
Haastattelun lopulla sunnuntaina tulee kysyttyä mitä jatko-ohjelmaa Chicagosta vajaan kahden viikon testistä ja golfviheriöiltä edellisenä päivänä palanneella urheilijalla on sunnuntaille.
-En tiedä, mennään ehkä Santerin kanssa Puksuun pelaamaan tennistä, kuuluu sporttihenkinen vastaus.
Maailmanmestarin päivät täyttyvät monipuolisesta liikkumisesta. Hymyssä suin!

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliHelsinki-kahvit saivat tuvan täyteen
Seuraava artikkeliJeesus pääsi tänään takaisin